Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-22 14:43:00

Az OGYÉI főigazgatója szerint nem az a lényeg, honnan érkezik a vakcina, hanem hogy mit tud

Szentiványi Mátyás elmondta, hogy az elmúlt időben a politika célkeresztjébe kerültek, ugyanakkor az OGYÉI szakmai szervezet, és ott csak és kizárólag tudományos munka zajlik. "Aki ennek az ellenkezőjét állítja, az egyszerűen nem mond igazat" - fogalmazott.

A Magyar Hírlapnak adott interjút az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója az orosz vakcinával kapcsolatban. Elárulta, hogy két hónapon át megfeszítetten vizsgálták a Szputnyik V-t, ez azonban nem szokványos időtáv, hiszen alapesetben 210 napjuk van egy-egy gyógyszer ellenőrzését lefolytatni.

"Mivel a Budapestre eljuttatott dosszié igen vaskos volt, egyebek mellett videó­konferenciákon is tisztázni kellett bizonyos részleteket. Ezen túl, természetesen, a helyszínen is tanulmányoztuk a gyártást, illetve a laboratóriumi munkát. Összesség­ben elmondható, sok kérdést tettünk föl – s ha nem feleltek volna rá, akkor most nem számolhatnánk be arról, hogy lezártuk az érintett vakcina vizsgálatát"

- mondta az OGYÉI főigazgatója, aki arra a kérdésre, hogy akadtak-e gondok a vizsgálat alatt, azt válaszolt, hogy igen, de szerinte ez "velejárója bármilyen fejlesztői munkának".

"Például az úgynevezett fázis-3-as vizsgálatnak hiányzott egy közbülső riportja, de aztán ezt pótolták, illetve minőségi kérdésünk is akadt, amire szintúgy megnyugtató módon feleltek" - idézte fel Szentiványi Mátyás.

A lap azt is megjegyzi, hogy a cikk megjelenésekor Szentiványi Mátyás már Moszkvában lesz, akárcsak Szijjártó Péter, hogy átbeszélje az ottani egészségügyi szakemberekkel az ő oltási gyakorlatuk tapasztalatait, illetve további információkat szerezzen a Szputnyik V vakcináról.

Szentiványi Mátyás arról is beszélt, hogy szerinte "nem az a lényeg, honnét érkezik a vakcina, hanem az, hogy mit tud. Azt pedig, hogy mit tud és mit nem, a rendkívül szigorú kutatások nyomán született dokumentáció dönti el".

"Egy biztos, a Szputnyik V vakcináról immár elegendő tudással rendelkezünk"
- fogalmazott az OGYÉI főigazgatója, aki azt is hozzátette, hogy utókövetésre is sor kerül és minden bejövő adatot szigorúan feldolgoznak.

Engedélyezték a magyar hatóságok az AstraZeneca- és a Szputnyik V-vakcinát

 

atv.hu/Szeretlekmagyarorszag.hu

Ajánlom

További belföldi híreink