Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-22 07:41:00

Állatokon már hatékony a megelőzésre is alkalmas magyar koronavírus-gyógyszer

A tervek szerint hamarosan az Európai Gyógyszerügynökséghez is benyújtják a szert törzskönyvezésre.

Az állatkísérletek szerint is hatékony az a koronavírus-gyógyszer, amit december végén kezdett el tesztelni egy négytagú magyar konzorcium.

Kacskovics Imre immunológus, a konzorcium vezetője, az ELTE Természettudományi Karának dékánja az InfoRádiónak azt mondta: az első vizsgálatok sikeresek voltak, és egyértelmű igazolást nyert, hogy a Richter Gedeon Nyrt. munkatársai közreműködésével fejlesztett szer megóvta az említett állatokat a súlyos betegség kialakulásától.

A március óta fejlesztett hatóanyag egyébként hasonlóan működik, mint a szervezetben a koronavírus hatására termelődő ellenanyag.

A készítmény pedig úgy tudni, nemcsak megakadályozza a súlyos betegség kialakulását a koronavírus-pozitív személyekben, de meg is előzi a fertőzés kialakulását, így a gyógyszer azoknál is alkalmazható, akiknél a védőoltás valamilyen okból (például gyógykezelés) nem vált ki megfelelő immunitást.

A szer törzskönyvezését hamarosan elindítják az Európai Gyógyszerügynökségnél, az év végén pedig a klinikai vizsgálat, azaz az embereken való tesztelés is elindulhat.

Biztonságosak a keleti vakcinák?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink