Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-21 21:37:00

Szállodaszövetség a "pünkösd utáni nyitásról": egy belső levélről volt szó

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint félreértés történt.

Korábban a Kormányzati Tájékoztatási Központ rémhírnek nevezte, hogy pünkösdig zárva kell tartaniuk a szállodáknak és éttermeknek. Mindez azután történt, hogy a szállodaszövetség elnöke körlevelet küldött ezzel kapcsolatban a tulajdonosoknak. Flesch Tamás az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta: egy alapvető félreértésről van szó, senki nem tudott semmi konkrétumot, egy belső levelezésről volt szó a szövetségen belül, ez kerülhetett ki. Hangsúlyozta: a pünkösdi időpont csupán egy hipotézis volt azok alapjána hírek és adatok alapján, amiket mindenki ismer vagy a médiából, vagy a kollégáitól.

Azt, hogy mikor jöhet a nyitás, Flesch nem tudta megmondani, szerinte ez valószínűleg az oltottságtól fog függni. Most ugyanis úgy tűnik, ebben van egy egységes álláspont az országok között. Hozzátette: az egyik legfontosabb az lenne, hogy amikor eljön a nyitás, arról a szállodák ne egyik napról a másikra értesüljenek, hanem legyen idejük felkészülni. Egy szállodanyitás előkészülete több hónap is lehet, ez attól is függ, hol mennyi alkalmazott maradt, és mennyire tudták az épületeket karbantartani.

A szövetség elnöke felhívta a figyelmet, hogy a szállodák technikalilag nincsenek bezárva, üzleti utazókat ugyanis fogadhatnak - az viszont más kérdés, hogy az üzleti utazók leginkább a nagyvárosokban szállnak meg. Szerinte a szállók egy része nem fog tudni rögtön újranyitni, ez a folyamat elhúzódhat.

Flesch Tamás szerint változó, hol mennyi alkalmazott maradt, Budapesten például több lehetősége volt egy dolgozónak, ha más munkát szeretett volna választani, sőt, elképzelhető, hogy vannak, akik vissza sem fognak térni a szakmába.

Milyen lesz a forgalom?

Az elnök szerint a turizmus gyors visszaállására számítanak, tavaly ugyanis a nyitás után "dübörgött a forgalom", a nyári szezont jól zárták. A külföldi turizmus esetében ugyanakkor kérdéses, hogy a légitársaságok milyen ütemben fognak tudni visszaállni.

Azzal kapcsolatban, hogy a vendéglátósok egy része még mindig nem kapott bértámogatást, Flesch azt mondta: a szövetség még nem kapott ilyen jelzést, ezért egyedi esetekről lehet szó.

A vendéglátósok egy része még mindig nem kapott bértámogatást

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink