Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-22 05:56:00

Jakab Ferenc: A koronavírus-vakcinát nem szabad összehasonlítani a szezonális influenza elleni oltással

Egy szekszárdi háziorvos szerint csupán hat-nyolc hónapos védettség érhető el a koronavírus ellen a most beadott oltássokkal. Híradónk megkereste a Pécsi Tudományegyetem virológus professzorát, hogy valóban ennyi ideig hatásosak-e ezek a vakcinák, de Jakab Ferencet nem értük el. Korábban egyébként azt mondta: korai még arról beszélni, meddig hatásosak az oltóanyagok.

6-8 hónapra biztosítanak védelmet a koronavírus elleni oltások – ezt egy szekszárdi háziorvos mondta a Tolna Megyei online hírlapnak. Szerinte azt, hogy utána mi lesz, nem tudni. Híradónk is megkereste Schranz Róbertet, hogy valóban bizonyított tény-e, hogy ennyi ideig biztosít védelmet a vakcina, de stábunknak csak szűkszavúan nyilatkozott. Azt mondta: bizonyíték nincs, ő cikkeket olvasott, és az azokban leírtakból szűrte le ezt a következtetést.

Kerestük az ügyben a Pécsi Tudományegyetem virológus professzorát, Jakab Ferencet, de a szakembert nem engedték nyilatkozni. Néhány nappal ezelőtt viszont azt mondta a témában, hogy nem lehet tudni, pontosan meddig hatásosak a vakcinák. Hangsúlyozta: ezt a vakcinát, nem szabad összehasonlítani a szezonális influenza elleni oltással.

Mint azt híradónknak elmagyarázta: az influenza elleni védőoltást azért kell minden évben megismételni, mert az influenza évről-évre változik, de a koronavírusnál egyelőre ezt nem tudjuk

 – mutatott rá Jakab. Annyit látunk, hogy vannak mutációk, de ezek egyelőre még ez vakcinázási programot nem befolyásolják – hangsúlyozta a szakértő. Továbbá kiemelte: az eddigi tapasztalatok szerint a természetes megfertőződés nem jelent hosszú távú védettséget, ennek megfelelően pedig azt sem tudni, hogy a vakcinák milyen távra nyújtanak majd immunitást. „Azt reméljük, hogy ezek az új, modern, harmadik generációs oltóanyagok már hosszan tartó védettséget képesek kialakítani a szervezetben” – mondta a virológus.

Jakab hangsúlyozta: a Magyarországon beadott Pfizer vakcina RNS alapú, ami azt jelenti, hogy amikor bekerül a szervezetbe, elvégzi a feladatát és lebomlik, majd a második oltás után alakul ki a teljes, akár 98 százalékos védettség.

Kérdéses, hogy meddig ad védettséget a vakcina

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink