Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-21 18:30:00

Immunológus: sokkal nagyobb védettséget ad az oltás, mint az, ha átesünk a fertőzésen

Egy plasztikkártya jelentheti a karantén végét az embereknek - legalábbis, ha átestünk a víruson vagy ha már beoltottak minket. Gulyás Gergely a kormányinfón egy olyan védettséget igazoló dokumentumról beszélt, amellyel akár este 8 után is lehetőségünk lesz az utcán tartózkodni. A kormányinfón tárcavezető beszélt a Facebook esetleges hazai szabályozásáról is.

Személyi igazolvány, lakcímkártya és a védettséget igazoló okirat - ez utóbbi a legújabb olyan igazolvány, amit érdemes a jövőben magunknál hordani, ha tömegrendezvényekre, kulturális eseményekre szeretnénk menni.


"A védettséget igazoló okirat lesz, néhány héten belül ezt el is tudjuk készíteni. A védettség tényéről mindenki egy plasztikkártyát fog kapni" - mondta a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetó miniszter.

Ezzel a plasztikkártyával akár már a közeljövőben is lehet este 8 után szabadon közlekedni. Az juthat ilyen igazoláshoz, akit vagy megfertőzött a vírus vagy aki már megkapta az oltást. Ez azonban nem egyenlő a vakcina-útlevéllel, amivel majd külföldre lehet utazni. 

Falus András immunológus szerint nincs veszélye, ha a beoltottak nagyobb szabadsággal rendelkezhetnek.

"Aki eredményesen lett vakcinálva, tehát az oltás megtörtént, (...) az elvileg nem csak védett, tehát a vírus benne, az esetleg bekerült vírus nem okoz betegséget, hanem ő se lesz fertőző" - foglalta össze.

Az immunológus szerint ugyanakkor azok, akik korábban elkapták a koronavírust, nem kellene, hogy mentességet kapjanak.


"Lehet, hogy valamilyen védettséget a spontán fertőzés és a betegség, betegségen átesés jelent. De ez sokszorosan, nagyságrendekkel kisebb védettség, mint amit a védőoltás ad" - figyelmeztetett.


Donald Trump korábbi amerikai elnök letiltása után a kormányinfó másik témája volt a Facebook esetleges hazai szabályozása.

"Jogsértő tartalmakkal szemben fel kell lépni, de a véleménynyilvánítás szabadságát biztosítani kell. Azt látjuk, ezek a garanciák, ezek az alapvetően alkotmányos garanciák ezeknél a techcégeknél, ezeknél a nagy közösségi szolgáltatóknál nem érvényesülnek, és ami még rosszabb, a jogállami intézményrendszeren belül nem is kérhetőek számon. Ezen kell változtatni, az igazságügyi minisztériumnak lesz ezzel kapcsolatos javaslata" - mondta Gulyás Gergely.

A Híradó által megkérdezett internetjogász szerint a hazai szabályozás célja nem az ellenzéki online tér szűkítése, hanem a kormány lehetséges Facebookos letiltásának megakadályozása.

"Igazából semmi mást nem akar, minthogy a Facebooknál, hogy ha valakit így, mint Trumpot tiltanak, elveszik mondjuk a fiókját, 30 napra ideiglenesen bannolják vagy valamit csinálnak vele, vagy posztját törlik, akkor ő azt mondja, hogy 7 nap múlva vissza kell rakni" - magyarázta Ormós Zoltán.

Gulyás Gergely a lengyel szabályozás példáját hozta fel. Lengyelországban ugyanis a bíróság adott esetben arra kötelezheti a Facebookot, hogy helyezzen vissza egy korábban törölt bejegyzést, máskülönben 2 millió eurót kell fizetnie a tech óriásnak.

Vakcina igazolvány és Facebook szabályozás a kormányinfón

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink