Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-22 04:47:00

77 éve őrzi Sas József kéznyomát egy pesti bérház

A lépcsőforduló egyik oszlopát azóta sem festették le.

Sas József élete utolsó percéig büszke volt zsidó származására, ami már gyermekkorában meghatározta az életét, hiszen szembe kellett néznie az üldöztetéssel: ennek szörnyű emlékét máig őrzi egy gyermeki kéznyom Budapest egykori zsidónegyedének bérházában – írja a Ripost.

A Klauzál utca 35. szám alatt álló ház lépcsőrduljának egyik oszlopára aznap került fel a gyermek Sas József kéznyoma, amikor a nyilasok megrohanták az épületet és elhurcolták a zsidókat, köztük az édesapját, aki Auschwitzban lelte halálát.

„Józsi úgy mesélte, hogy aznap az édesanyja leküldte őt és az öccsét a pincébe, hogy az akkorra már teljesen kifosztott kisbolt raktárában keressenek konzerveket, hiszen csak ők fértek be a rácson. Miközben ott kutakodtak, Józsi véletlenül belenyúlt egy festékes dobozba. Ekkor törtek be a házba a nyilasok és rontottak rá a lakókra. A testvérek annyira megijedtek, hogy elbújtak a lépcsőforduló oszlopa mögé, amit szorosan öleltek, miközben potyogtak a könnyeik a félelemtől. Ekkor maradt ott az a kéznyom, ami ma is mementóként emlékeztet a Európán rémálomszerűen végigsöprő náci uralomra” – idézte fel a történetet Beregi Péter.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink