Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-20 11:42:00

Pécsi virológusok: ha megvannak az engedélyek, egyértelműen beadatnánk a kínai vakcinát

A Virológia Pécs Facebook-oldalán hosszú posztban foglalják össze, mit lehet tudni a Sinopharm vakcinájáról.

Már az elején leszögezik, hogy több kínai fejlesztésű vakcina is létezik. A helyzetet ráadásul szerintük tovább bonyolítja, hogy a Sinopharm a BBIBP-CorV-val párhuzamosan egy másik vakcinán is dolgozott, melyet egy másik publikáció taglal és amelynek a fejlesztése minden bizonyosság szerint leállt. Az alacsony hatékonyságú kínai vakcina a Sinovac nevű vakcina, ez sem azonos az itt taglalt termékkel - teszik hozzá.

Mint írják, a vakcina egy elölt, teljes vírust tartalmazó készítmény. A vakcina teszteléseket 18-60 és 60-79 éves korosztályokon végezték. Összességében 644 embert vizsgáltak, közülük 480 kapott vakcina készítményt.

"A tesztelések során nem jegyeztek fel súlyos mellékhatást. Az enyhe oltási reakciók (oltási hely fájdalma, pirosodás), a végső készítményben használt koncentrációnál az esetek 29 százalékánál jelentkeztek. A közepes súlyosságú (szisztémás – láz, hányinger/hányás) mellékhatások alacsony, 4 százalékban jelentkeztek. Összevetésben például a Pfizer vakcinakészítmény hasonló stádiumú tesztelésével, ezek hasonló/valamivel jobb értékek – abban az esetben, ugyanezen klinikai stádiumban a láz, a második adagot követően 17 és 8 százalék között jelentkezett, korcsoport függvényében" - írják.

Összefoglalják, hogy az inaktivált SARS-CoV-2 vakcina, a BBIBP-CorV, százas nagyságrenden vizsgálva biztonságos (súlyos mellékhatás nélküli) és jól tolerálható minden tesztelt dózisban, mindkét korcsoportban, az immunválaszt pedig megfelelő mértékben idézi elő.

"Beadatnánk? Amennyiben a hármas tesztfázisban is megmarad a kedvező profil, valamint az Európai Unió és a hazai szakhatság is jóváhagyja és engedélyezi a válasz egyértelmű: igen!" - zárják bejegyzésüket.

Ajánlom

További belföldi híreink