Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-20 08:03:00

Külügyi államtitkár: az uniós biztosnak nem szóltak arról, hogy európai országok sorban állnak a kínai vakcináért

Menczer Tamás elárulta, hogy a 16 ezer lélegeztetőgépből eddig egyelőre nem adtak el, viszont, ha lesz érdeklődő, akkor értékesítenek belőle. Arról is szólt, hogy az oroszok jelezték: van további kapacitás a védőoltásból.

Külügyi államtitkár: az uniós biztosnak nem szóltak arról, hogy európai országok sorban állnak a kínai vakcináért

Kevés a vakcina, viszont örülne neki, ha ez nem így lenne – erről Menczer Tamás beszélt az ATV Start című műsorában. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerint az orosz és a kínai vakcina esetében is a magyar szervezeteknek végig kell menniük az egészségügyi protokollon. Az orosz vakcinával egyelőre nem oltottak, abból hatezer darab érkezett meg, aminek a laboratóriumi vizsgálata lezajlott, valamint zajlik a további együttműködés az orosz partnerrel, akik jelezték, hogy van további kapacitás.

Bízik abban, hogy lesz itthon középtávon vakcinagyártás. „Továbbra is tervben van, már csak azért is, mert a szakemberek azt mondják, hogy ilyen típusú járványra a jövőben is számítani kell” – mondta.

A Magyar Gyógyszerészeti Intézet szakembereinek van jogköre és lehetősége arra, hogy döntsön arról, milyen gyógyszereket engedélyeznek Magyarországon. A kínai vakcina megkapta a teljes kereskedelmi forgalmi hozatali engedélyt tavaly év decemberében, a magyar szakemberek minden információ birtokában fogják meghozni a döntést. Hozzátette, hogy hagyjuk ezt a döntést azokra, akik információkat tudnak. Szerinte egy vakcina engedélyeztetése nem véleménykérdés és nem sajtónyilatkozat kérdése.

Mint mondta, azért nem tárgyaltak külön a Pfizer/Biontech vakcina beszerzéséről, mert az uniós közös beszerzés jó ötlet lehetett volna, csak elrontották. „Azokkal, akikkel az unió közösen tárgyalt, az unió kikötötte, hogy nem lehet külön beszerzést csinálni” – jelentette ki.

Sorban állnak?

Menczer Tamás korábban azt mondta: Európa Kínában áll sorban a koronavírus vakcináért és eddig 14 európai ország jelentkezett a kínai gyártónál. „Az Európai Bizottságnak nincs tudomása róla, hogy 14 európai ország tárgyal a kínai Covid19 elleni vakcina beszerzéséért” — válaszolta egy újságírói kérdésre Stella Kyriakides egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztos brüsszeli sajtóértekezletén.

Menczer szerint azért nem tud az uniós biztos arról, hogy sorban állnak a vakcináért, mert neki nem szóltak, őket viszont sokan keresték. „Ha felkérek egy munkára valakit, és nem tudja jól elvégezni, akkor keresek egy másik céget, aki el tudja végezni, de erről már az az előzővel nem beszélgetek, miért tenném” – magyarázta az államtitkár. Diplomáciai forrásokból van információja arról, hogy sorban állnak az országok, erről nem beszélhet, de szerinte néhány héten belül több ország neve is nyilvánosságra kerül.

„Az elmúlt egy-másfél hónap egyik legnagyobb hibája, tragédiája, hogy a magyar baloldal hiteltelenítette a vakcinába fektetett bizalmat” - fogalmazott.

Nem értékesített lélegeztetőgépek

A 16 ezer lélegeztetőgépből egyelőre nem történt értékesítés, ez a folyamat továbbra is zajlik. Nyolcezer körüli számot fognak értékesíteni. A védekezés több országban olyan formában működött – aminek mi nagyon örülünk -, hogy lélegeztetőgépre kevesebben kerültek” - folytatta.

Arra a kérdésre, hogy nem akarták vagy nem tudták eladni, azt válaszolta: „ha van érdeklődő, mi értékesítjük. Inkább azt kívánom, hogy ne legyen kereslet”.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink