Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-20 08:30:00

Jourová: az Orbán-kormány ugyan próbálkozhat az időhúzással, de a fájdalmas retorziókat nem tudja elkerülni

Az Európai Bizottság alelnöke közölte: a legjobb volna a jogállami vita eldöntésére, ha a magyar és a lengyel polgárok a szavazóurnáknál tisztáznák a kérdést.

Jourová: az Orbán-kormány ugyan próbálkozhat az időhúzással, de a fájdalmas retorziókat nem tudja elkerülni

Vera Jourová ezt abból az alkalomból közölte, hogy elkészült az EU jelentése az osztrák demokrácia helyzetéről. A politikus szerint Brüsszel nem fog visszariadni, hogy jelentős összegeket tartson vissza Budapesttől és Varsótól, ha azok megszegik a közös normákat. Erre a januártól érvényben lévő jogállami mechanizmus teremt lehetőséget - írja a Der Standard nyomán a Népszava.

Jourová úgy látja, hogy az Orbán-kormány ugyan próbálkozhat az időhúzással, amikor az Európai Bíróságtól kér állásfoglalást az új eszköz jogszerűségét illetően, de a fájdalmas retorziókat nem tudja elkerülni. A politikus ugyanakkor sok jóra nem számít a 7-es cikkely alapján folyamatban lévő eljárás kapcsán, mert azt annak idején úgy alakították ki, hogy eleve nem tud hatékony lenni. Nem hitték ugyanis, hogy egyszer még igénybe kell venni.

A cseh politikus megjegyezte, hogy más a magyar, illetve más a lengyel helyzet, mert Orbán Viktor apró lépésekben szalámizta le a demokráciát, legyen szó a bíróságokról, a médiáról vagy a kisebbségi jogokról. A lengyelek az igazságszolgáltatásban ajtóstul rontottak a házba, módszeresen szegték meg a hatalmi ág függetlenségét. A zsákutcából kiutat jelentene, ha Magyarország és Lengyelország meghátrálna, erre azonban nincs remény. Így jó volna, ha az emberek a megfelelő karikát ikszelnék be legközelebb a szavazólapon.

Jourová: Hónapok múlva élesedhet a jogállamisági megállapodás

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink