Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-20 20:28:00

ITM: 100 ezres mértékű az ágazati bértámogatási programban megmenthető munkahely

Schanda Tamás bejelentése alapján mostanáig már 95 ezer munkavállaló után kérték az ágazati bértámogatást a koronavírus-járvány miatt működésüket szüneteltetni kényszerült vállalkozások.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese az ITM közleménye szerint azt mondta: a kormány a munkahelyek megőrzésével, újak teremtésével küzd a vírusválság okozta gondok ellen. Mint mondta, a magyar stratégia sikeres, hiszen hazánk gazdasági helyzete jobb más, akár gazdagabb uniós tagállamokénál is. A kormányzati intézkedésekkel már több mint egymillió munkahelyet sikerült megvédeni.

A legutóbbi öt napban mintegy ötezer munkavállalónak igényelték az ágazati bértámogatást, eddig így összesen 13.200 vállalkozás jelezte, hogy csaknem 95 ezer munkatársuk esetében élni kívánnak a lehetőséggel – ismertette a legfrissebb adatokat Schanda Tamás. „A magyar emberek az elmúlt tíz évben is bizonyították, hogy munkából akarnak megélni. A koronavírus-járvány azonban több ágazatban – így különösen a vendéglátás, a turizmus és a szolgáltatások területén – jelentős nehézségeket okoz, a vállalkozások talpon maradását veszélyezteti. A kormány feladata ebben a helyzetben az, hogy segítse a munkáltatókat a munkahelyek megőrzésében. Ezért indítottunk munkahelyvédelmi és -teremtési programokat” – tette hozzá a miniszterhelyettes.

Schanda Tamás elmondta: Magyarország a járványban is jobban teljesít, mint sok más, nálunk gazdagabb ország. „Több tényezőnek köszönhető, hogy az elszenvedett veszteségek ellenére gazdaságunk továbbra is jó eredményeket tud felmutatni: a hazai vállalkozók kitartásának, a magyar munkavállalók hozzáállásának, az elmúlt évtized közös eredményeinek és a kormányzati intézkedéseknek, amelyek összesen már jóval több, mint 1,4 millió magyar emberen segítettek” – fejtette ki.

A miniszterhelyettes arra is emlékeztetett, hogy a baloldal teljesen más válságkezelési stratégiát választott 2010 előtt. „Ők adót emeltek, elvették a 13. havi nyugdíjat, fojtogatóvá tették a gazdasági légkört a vállalkozások számára. A magyar családoktól és cégektől behajtották ugyan a pénzt, de az országot így sem tudták kihúzni a bajból” – hívta fel a figyelmet. Azt is hozzátette, hogy 2010-ben már sikerült változtatni, kilábalni a válságból, ez a magyar emberek összefogásának és munkájának köszönhetően most is sikerülni fog - zárul a tárca közleménye.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink