Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-20 11:18:00

Immunológus: súlyos mellékhatásai is lehetnek a kínai vakcinával történő beoltásnak

Duda Ernő szerint egyelőre azt sem bizonyították, hogy milyen mértékben hatásos az oltóanyag.

Az immunológus a Válasz Online-nak adott interjújában elmondta: a kínai vakcináról eddig megjelent hírek meglehetősen ellentmondásosak. Ezek alapján még azt sem lehet megállapítani, hogy egyáltalán milyen mértékben hatékony az oltóanyag, mivel erről is egymásnak gyökeresen ellentmondó hírek láttak világot a tesztelést végző országokban.

„A mai napig nem publikálták az úgynevezett fázis 3 vizsgálatait, amely a vakcina tömeges kipróbálásának eredményeit rögzíti” – emelte ki.

A professzor azt is hangsúlyozta, hogy a kínaiak több esetben is elzárkóztak a sajtó kérdései elől, illetve nem közöltek olyan részletes dokumentációt a vakcinák fejlesztéséről, mint a nyugati fejlesztőcégek.

Duda Ernő azt is elmondta, hogy a kínai vakcináról még a közzétett adatok alapján sem lehet túl jó dolgokat gondolni.

"Jelenleg nyugaton háromszázféle vakcinát fejlesztenek, de egyetlen olyan sincs köztük, mint a Sinopharmé és Sinovacé, ezek a kínai oltóanyagok között is a legkorszerűtlenebbek" – összegezte.

Hozzátette: a kínai vakcina nagyobb részét tartalmazza a vírusnak, mint a tüskefehérjékkel operáló nyugati oltóanyagok, és ezáltal akár azt is eredményezheti, „hogy a szervezet önmagát kezdi el támadni”.

Duda Ernő kiemelte ugyanakkor, hogy a nyugati engedélyezési eljárás átlátható és megbízható, ezért azokban a vakcinákban, amelyeket Európában és Amerikában jóváhagynak, valóban bízhatunk. A kínai oltóanyag helyzete viszont nem ilyen egyértelmű.

Kormány: ha a kínai vakcina engedélyt kap, akár 2 millió is érkezhet belőle

 

atv.hu/Index

Ajánlom

További belföldi híreink