Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-20 19:42:00

Csáki Judit szerint, akik most felvételiznének az SZFE-re, inkább várjanak egy-két évet

Számos kérdés nyitott maradt a Színművészeti Egyetemmel kapcsolatban a vezetőség tegnapi közleménye után, az viszont kiderült, hogy Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök osztályvezető-tanár lesz a következő tanévben. Fullajtár Andrea, aki szintén osztályvezető volt, híradónak elmondta: ez a tisztség azt jelenti, hogy a tanár szinte együtt létezik az osztállyal.

Kedden kiderült, hogy kik lesznek a Színház-és Filmművészeti Egyetem Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet osztályvezető tanárai.

Fullajtár Andrea – aki múlt hét csütörtökön mondott fel az intézményben, ahol szintén osztályvezető volt –, híradónknak azt mondta: egy osztályvezetőnek kell összeállítania, kik tanítsanak az osztályában, a szakmai órákat pedig ő maga tartja meg hetente 3 alkalommal. A szorgalmi időszak végével, a vizsgaidőszak alatt a tanárok együtt készítik a hallgatókkal a vizsgákat, ami az osztályfőnök esetében gyakran éjszakába nyúló közös munkát jelent – magyarázta.

A színházrendező osztály vezetője Vidnyánszky Attila lesz, aki számos más feladata mellett végzi majd a teendőket. Ő az egyetemet fenntartó kuratórium elnöke, a Nemzeti Színház igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, és színművész osztálya van Kaposváron.

A Színművészeti keddi közleményéből az is kiderült, hogy „a következő tanévekben induló színész osztályok hasonlóképpen egy-egy színházhoz fognak kötődni, olyanhoz, amely kész és képes a diákok gyakorlati képzőhelyévé válni”. Híradónk kereste az egyetem vezetőségét, hogy ez mit is jelent pontosan, de nem érkezett válasz.

Kaposváron is hasonlóan működött az oktatás miután Vidnyánszky Attila odament, mint ami Pesten látszik kirajzolódni.

Csáki Judit Vidnyánszky érkezése előtt volt a kaposvári egyetem színházi tanszékének vezetője. Szerintebevett gyakorlat, hogy a színművész hallgatók színházhoz mennek gyakorlatra, ez korábban is így volt, de nem a képzés legelejétől. Csáki úgy tudja: tömbösítve tartanak órákat a hallgatóknak, aminek szerinte nincs értelme. „Ez nem egyetem. Ez nagyon jóindulattal egy tanoda” – vélekedett.

A színikritikus híradónknak nyilatkozva azt tanácsolta azoknak a diákoknak, akik most felvételiznének a Színművészetire, hogy inkább várjanak egy-két évet. „Semmi sem tart örökké”

 – fogalmazott.

Híradónk az új vezetőségtől azt is megpróbálta megtudni: hol lesz az egyetem kollégiuma, kik fognak tanítani az elméleti, és a mozgóképművészeti intézetben, valamint, hogy mi lesz az Ódry Színpad sorsa; a cikk megjelenéséig azonban nem érkezett válasz a kérdésekre.

Számos kérdés nyitott maradt a Színművészeti Egyetemmel kapcsolatban

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink