Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-19 17:01:00

Varga Judit a GVH elnökével együtt küzd a Facebook és a techóriások „digitális károkozása" ellen

A vállalatok és a magyar emberek is kapjanak védelmet a digitális károkozással szemben - Varga Judit ezért a Versenyhivatal elnökével egyeztetett. Ma már a techóriások, a Facebook, Twitter szolgáltatások gyakorlatilag olyanok, "mint az áram- vagy vízszolgáltatás" a miniszter szerint.

Ma Rigó Csabával, a Gazdasági Versenyhivatal elnökével egyeztettem a nemzetközi digitális vállalatok visszás kereskedelmi gyakorlatáról. Az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy ezeknek az óriásvállalatoknak a magatartása gyakran nemcsak a véleménynyilvánítás szabadságát sértik, hanem a tisztességes versenyt és a fogyasztói jogok teljes körű érvényesülését is veszélyezteti - posztolta Varga Judit a Facebook oldalán.

"A Gazdasági Versenyhivatallal közösen biztosítanunk kell az átlátható és biztonságos piaci működést, és minden rendelkezésünkre álló eszközzel elejét kell venni a digitális károkozásnak. Ahogyan a való életben, a virtuális világban is fenn kell tartani az egyenlő versenyfeltételeket, védelmezni kell a fogyasztói jogokat és szankcionálni kell az etikátlan piaci magatartást" - írta az igazságügyminiszter, hozzátéve: azzal a kérdéssel foglalkoznak a Digitális Szabadság Bizottság rendkívüli ülésén, hogy a vállalatok és a magyar emberek is megfelelő védelmet kapjanak a digitális károkozással szemben.

Mint a víz- vagy áramszolgáltatás...

A miniszter tegnap a Hír Tv-ben hosszan beszélt arról, hogy az utóbbi hetek eseményei "szintet léptek", ezt látták az amerikai elnökválasztás kapcsán is. A techóriások részéről pedig már nyilatkozatok láttak napvilágot arról, hogy konkrét szándékok voltak, hogy ideológiai alapon tegyenek különbséget állampolgár és állampolgár között, és ez nyíltan sérti a véleménynyilvánítás szabadságát.

A tiltás rendszerszintű gyakorlatáról nem csak a Twitter-vezérigazgatóról készült, kiszivárgott hangfelvételből lehetett értesülni. A keresztény, konzervatív, jobboldali véleményeket a Facebook is úgy korlátozza, hogy csökkenti azok elérését. "Erről neki is van személyes tapasztalata is " - erősítette meg a műsorban is.

Varga Judit tegnap úgy fogalmazott: a techóriások szolgátatásának a természete már bőven túlmutat a magánszektor jellegzetességén, "hiszen az internet, a techóriások által közvetített szolgáltatások már olyanok mint az áram- vagy vízszolgáltatás gyakorlatilag". Nem lehet nélkülük működni egy mai világban - jelentette ki. ​

Ajánlom

További belföldi híreink