Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-19 19:50:00

Saját alkotóműhelyt hoznak létre az átalakítás ellen tiltakozó SZFE-polgárok

Vidnyánszky Attila, Szarvas József, Kiss-B. Atilla, Gábor Sylvie, és Lénárt András indít osztályt a következő tanévben a Színház-és Filmművészeti Egyetemen. Ez derült ki az intézmény közleményéből, amelyben azt is megírták, hogy az osztályok egy-egy olyan színházhoz fognak kötődni, amely kész és képes a diákok gyakorlati képzőhelyévé válni. Az átalakítás ellen tiltakozó egyetemi polgárok létrehozták a Free SZFE Egyesületet. Az egyik hallgató ezzel kapcsolatban híradónknak azt mondta: viszik magukkal az egyetemet, a tudást, a közösséget.

A következő tanévben öt osztályt indít a Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet A színházrendező osztályt Vidnyánszky Attila vezeti, őt segíti majd Pataki András a Soproni Petőfi Színház igazgatója.

A prózai színész osztály vezetője Szarvas József lesz, segítője pedig Rátóti Zoltán. Az osztály gyakorlóhelye a Nemzeti Színház lesz.

A bábszínész osztályt Lénárt András vezeti majd, aki jelenleg is az egyetem óraadó tanára, a diákokat tanítja majd Szász Zsolt, és Fabók Mancsi.

A zenész színész osztály vezetője Kiss-B. Atilla, segíteni fogja Homonnay Zsolt, Földes Tamás. Gyakorlati helyük az Operettszínház lesz.

A Színház-és Filmművészeti Egyetem 107 volt, és jelenlegi tanára közleményt adott ki, amiben azt írják, ragaszkodnak a tanárok teljesítésének elismeréséhez, és járandóságuk január végi kifizetéséhez, valamint ahhoz, hogy az őszi szemeszter őszi szemeszterként legyen lezárva.

Az egyetem kuratóriuma november végén függesztette fel az oktatást, és érvénytelenítette a félévet. A tanárok akkor már a Neptun-rendszerhez sem fértek hozzá. Karsai György most azt mondta híradónknak: ő vasárnap visszakapta a hozzáférést, ám jegyeket még mindig nem tud rögzíteni benne. Ő egy füzetben vezeti a diákok jegyeit, az online vizsgákról és órákról pedig fényképet is csinál, arra az esetre, ha ezt bizonyítani kellene. „De ez már önmagában megalázó” – tette hozzá.

A hvg.hu-hoz eljutott egy levél, amelyben az áll: törlik a félév jegyeit, és gyakorlati eredményeit, ám azok ismételt beírásra kerülnek február 1. és 19-e között.

A Színház-és Filmművészeti Egyetem az átalakítás ellen tiltakozó polgárai Freeszfe Egyesület néven alkotóműhely hoznak létre, amelynek célja demokratikus keretek közé átmenteni a 155 éves szellemiséget. 

Antal Bálint, SZFE-s hallgató ugyanis híradónknak azt mondta: rengeteg tanár és hallgató kényszerült olyan helyzetbe, hogy nem tudja, vagy nem akarja folytatni a munkáját az egyetem falai között. Hozzátette: nem úgy fognak működni, mint egy egyetem, de a tanárok ugyanazt a tudást adják át, mint eddig.

Kiderült, kik lesznek az új osztályvezetők az SZFE-n

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink