Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-19 12:15:00

Operatív törzs: lassabban tudunk haladni az oltásokkal, mint ahogy szeretnénk

György István közigazgatásért felelős államtitkár az Operatív törzs tájékoztatóján arról beszélt: tény, hogy egyedül a vakcinák érkezése fékezi az oltást. A Pfizer következő vakcinaszállítmánya szerdán lesz elérhető. A brüsszeli és az Európai Unió által szervezett vakcinaszállítmány lassú – hangsúlyozta.

Cikkünk frissül.

Az eddig beoltott 130 ezer ember közül 120 ezer egészségügyi dolgozó.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes tartott egy sajtótájékoztatót, amiben azzal vádolta a kormányt, hogy az idősotthonokban nem tudják megszervezni az oltást. Az államtitkár azt kérte „ne a mentős Marit kérdezzék”, hanem azokat, akiket már beoltottak. „A baloldal oltásellenes, inkább azért lobbizzanak, hogy Brüsszel elég oltást szállítson Magyarországra” – fogalmazott.

Elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok dolgozói, lakói után a 60 év felettiek következnek. A türelmetlenség nagyobb az Operatív törzsnél, mint a közvéleményben – jelentette ki. A 60 év felettiek további csoportok fogják követni.

Az államtitkár szerint 102 kórházat, 151 járóbeteg szakellátót és több mint 4000 háziorvosi rendelőt tudnak oltóponttá tenni. Akár egymillió ember 2 nap alatti beoltására is fel van készülve az oltási csoport – jelentette ki.

Müller: a második hullám lefelé menő szakaszában vagyunk

Müller Cecília tájékoztatója elején kifejezte a köszönetét a kormányhivatalok dolgozóinak, a háziorvosoknak, az egészségügyi dolgozóknak, akik részt vesznek az oltási tervek kidolgozásában. Az országos tiszti főorvos arra kért mindenkit, hogy megfelelő forrásokból tájékozódjanak a vírussal és az oltásokkal kapcsolatban.

573 fővel emelkedett a fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában. A második hullám lefelé menő szakaszában vagyunk továbbra is – folytatta. 4445 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban, még mindig 309, súlyos állapotú beteg van lélegeztetőgépen.

Miután a Pfizer módosította a vakcinák érkezését, nem ma, hanem szerdán érkezik meg a további oltóanyag-szállítmány. Többféle technológiával készült vakcina van a világban, de mindegyik vakcina megfelelően működik. Vannak köztük különbségek a hatásmechanizmust tekintve, de a gyógyszerügynökségek csak abban az esetben engedélyeznek egy vakcinát, ha az megfelelő védelmet biztosít és biztonságos – részletezte.

A vakcinák hatásosságát úgy mérik le, hogy 100 fő megkapja, 100 viszont nem kapja meg a vakcinát, majd megfigyelik, hányan betegszenek meg egy meghatározott idő alatt.

Rendőri intézkedések

Kiss Róbert rendőr alezredes tájékoztatójában elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 150 fővel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkhasználat miatt. A tegnapi napon egy üzletet is bezártak, mert ott a dolgozók nem viseltek maszkot. 254 rendőri intézkedés történt a kijárási korlátozást megszegőkkel szemben.

Kérdések

Újságírói kérdésre Müller reagált az Európai Bizottság felvetésére, azt szeretnék, hogy nyárig a tagállamok lakóinak 70 százalékát szeretné beoltani. Ezt a tiszti főorvos szerint melegen üdvözlik, és kizárólag a vakcinamennyiségtől függ, hogyan tudják beoltani az embereket. Azt a kérdést az oltóorvos dönti el, hogy egy daganatos betegnek beadja-e a vakcinát.

Arról is beszélt, mindenkit arra kérnek, hogy a második oltásra azon a napon kerüljön sor, amiről tájékoztatták az oltakozót. Továbbá hangsúlyozta, hogy nem maradhat eloltatlan vakcina.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink