Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-20 06:50:00

Katasztrófavédelem: még nem biztonságosak a hazai vízfelületek a korcsolyázáshoz

Sokakban hamis biztonságérzetet kelt, hogy a tavak szélén szilárd a jég, de nagyon balesetveszélyesek. Kellő vastagságú jégről akkor lehet beszélni, ha 8-10 centi között van, a 12 centiméter pedig kellő biztonságot adhat, ehhez viszont több napos tartós mínuszok kellenek.

Dóka Imre, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az ATV Startban kijelentette, hogy még nem biztonságosak a hazai vízfelületek, nem tudtak kellő vastagságúra befagyni, hiszen ehhez több napos tartós mínuszok kellenek. Dóka arra is figyelmeztetett, hogy még nincsenek kijelölt, korcsolyázásra alkalmas helyek, pont azért, mert nem hízott vastagra a jég. 

Sokakban hamis biztonságérzetet kelt, hogy a tavak szélén szilárd a jég, de nagyon balesetveszélyesek. Kellő vastagságú jégről akkor lehet beszélni, ha 8-10 centi között van, a 12 centiméter pedig kellő biztonságot adhat.

Minden vízfelületnek van egy tulajdonosa, üzemeltetője, az ő feladatuk és felelősségük annak ellenőrzésre, hogy a jég alkalmas-e téli sportolásra, léket vágva lehet ellenőrizni a jég vastagságát. Ha nincs kijelölt hely, szigorúan tilos a jégre lépni - figyelmeztetett a helyettes szóvivő.

Emlékeztetett, hogy hétvégén Székesfehérváron egy kutyáját sétáltató fiatal lány elől elszalad a kutya a helyi tóra, a lány utána ment, mindkettő alatt beszakadt a jég. Szerencsére sekély volt a víz, viszont a kutya kimentéséhez a hivatásos tűzoltók segítségét kellett kérni.

Ha a bajba jutott társunkat próbáljuk menteni a beszakadt jégből, semmiképpen sem egyenes testtel közelítsük meg, hanem próbáljunk minél nagyobb felületen elfeküdni a jég felszínén, nem megközelítve a beszakadást. Faággal, kötélle, egyéb húzó eszközzel próbáljuk menteni. Fontos, hogy ne egyből fűtött szobába vigyük a kiszabadított embertársunkat, hanem a vizes ruháitól megszabadítva “feldörzsöléssel” élénkítsük a vérkeringését. Ilyen esetekben a mentőket, tűzoltókat is érdemes hívni, akik rendelkeznek speciális eszközökkel - mondta Dóka.

Éves szinten a vízi balesetek a jellemzőbbek inkább, beszakadt jégből való mentés néhány esetben fordul elő, leginkább állatokat kell kimenteni - magyarázta a helyettes szóvivő.

Befagytak a tavak: Biztonságos rájuk menni?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink