Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-19 05:20:00

Pogátsa: Orbán Viktornak mindig az adócsökkentés jut eszébe

A közgazdász szerint a miniszterelnök minden gazdasági problémára adócsökkentéssel válaszol, ami nem egy járható út. Pogátsa Zoltán úgy véli, a fiatalokat akarja megnyerni a miniszterelnök az SZJA-eltörléssel, azonban ezt nem fogja elérni. Szerinte a 25 év alattiak jelentős részének oktatásban kellene lennie.

Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában jelentette be, hogy teljes SZJA-mentességet vezet be a 25 év alatti fiataloknál a kormány, 2022-ig.

„Magyarország tagja az Európai Uniónak. Az EU-nak az a politikája a fiatalokkal kapcsolatban, hogy semmilyen 25 év alatti ne lehessen úgy, hogy nem tanul vagy nem dolgozik, ez az Ifjúsági Garancia Program” – mondta az ATV Start című műsorában Pogátsa Zoltán. A közgazdász szerint a miniszterelnök bejelentésének az a célja, hogy segítse a fiatalok elhelyezkedését, miközben nem ez az uniós közös gondolkozás. Mint mondta: két különböző logika van. Az egyik az, amire Orbán Viktor mindig asszociál, ha baj van, ez az adócsökkentés. A másik pedig az, hogy beszedik az adókat és finanszírozzák az oktatást, a képzéseket – az EU-nak ez a gondolkodása.

Szerinte, ha valaki segíteni akar a fiatalokon, akkor emelje meg a tankötelezettséget, és költse arra a pénzt, ami az Ifjúsági Garancia Program filozófiája: aki nem tud elhelyezkedni, azt képezni kell. Pogátsa úgy véli, a 25 év alattiak jelentős részének oktatásban kellene lennie.

A bejelentés szerinte beleilleszkedik az elmúlt 10 év politikájába.

„Orbán Viktor, ha gazdasági problémával szembesül rögtön az adócsökkentés jut eszébe. Adócsökkentéssel próbál reagálni bármilyen problémára, ez szerintem nem egy járható út”

 – vélekedett a közgazdász.

Úgy véli, egy olyan adórendszert kell csinálni, ami az összes felnőttkorú emberre ugyanúgy vonatkozik és egy progresszív adórendszerre van szükség. A bevételekre kell koncentrálni – mondta.

Pogátsa arról is szólt, hogy Orbán Viktor inkább a fiatalokat akarja megnyerni ezzel a bejelentéssel, miután a Medián kutatása szerint a Fidesz a 30 év alattiak körében rosszul áll. Hozzátette, hogy szerinte ez nem fogja elérni a fiatalokat.

Államadósság

Tavaly év végén a 81 százalékos szint fölé érhetett a magyar államadósság GDP-arányos értéke, ami meghaladja még a 2008-2009-es pénzügyi válságot követően látott adósságszintet – erről a Portfolio számolt be. 

Az államadósság emelkedése válság esetén nem csak rossz lehet – mondta Pogátsa. Válságban szükség van arra, hogy deficit finanszírozással extra forrásokat rakjon a gazdaságba. „Az igazi probléma az, hogy úgy csinált deficitköltségvetést az állam, hogy nem arra költött, amire kellett volna. Az pedig az emberek, a családok és a kis- és középvállalkozások megsegítése” – fejtette ki a műsorban. Úgy véli, azoknak az embereknek kellene segíteni, akik elvesztették a jövedelmüket, valamint a munkakeresési támogatás időszakát is meghosszabbítaná.

Huszonöt éves csúcsra ugrott Magyarország államadóssága

atv.hu 

Ajánlom

További belföldi híreink