Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-18 12:31:00

Müller Cecília: hiába kevesebb a fertőzött, nincs ok a lazításra

Az országos tiszti főorvos szerint egyelőre nem észlelik, hogy megsokszorozná a brit mutáció a hazai fertőzöttek számát, azonban számítani kell arra, hogy Magyarországon is nagyobb mértékben fognak fertőzni ezek a variánsok.

Kiss Róbert rendőralezredes az Operatív törzs tájékoztatóján elmondta, hogy a hétvégén 496 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselés figyelmen kívül hagyása miatt. 1441-en szegték meg a kijárási tilalmat a hétvégén.

Müller Cecília a tájékoztatójában megerősítette, hogy 875-en fertőződtek meg az elmúlt 24 órában a koronavírussal, valamint 68-an hunytak el. A legfiatalabb elhunyt személy 60 éves volt, a legidősebb 96.

Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy a gyógyultak száma már meghaladja az aktív fertőzöttek számát. Ez viszont nem ad okot a lazításra – hangsúlyozta Müller. Kiemelte, hogy mindenki jelentkezzen az oltásra, mert úgy tudunk kilábalni a koronavírusból.

A hétvégén folytatódott az egészségügyi dolgozók és a szociális intézményben lakók és dolgozók beoltása. 129 860 vakcina érkezett eddig az országba, amiből már 123 188-at felhasználtak.

Sok mendemonda terjedt a hétvégén is a vakcinákkal kapcsolatban – folytatta Müller. Fontosnak nevezte, hogy az uniós forrásokon kívül egyéb területeket is megtaláljanak, ezeket értékeljék, és kizárólag a biztonságos vakcinával oltsanak Magyarországon. A kínai vakcinával kapcsolatban arról beszélt, hogy ez egy teljes vírus előtt inaktivált vakcina, ami azt jelenti, hogy megbetegedést nem tud okozni. Új technológiákat is fejlesztettek, amit helyesnek nevezett.

Kedden várnak a Pfizer-Biontechtől újabb szállítmányt, amiből most kevesebb érkezik. 61 tálcányi oltóanyag érkezik, ami több mint 35 ezer fő beoltására lesz elegendő. A jelenlegi kutatások szerint kellő védelmet adnak a vakcinák a mutációkkal szemben is.

Az elmúlt hétvégén 5 ezer pedagógust teszteltek, közülük 41 fő lett pozitív.

Újságírói kérdésre az országos tiszti főorvos elmondta, hogy a Pfizer és a Moderna várandósság alatt nem adható.

Szintén kérdésre elmondta, hogy a szakértők még mindig Kínában tartózkodnak, ahol helyszíni vizsgálatot végeznek el a vakcinával kapcsolatban, ez szükséges a nemzeti hatósági engedély kiadásához, amit terveznek a közeljövőben.

Egyelőre nem észlelik, hogy megsokszorozná a fertőzöttek számát a nagy-britanniai mutáció, viszont számítani kell arra, hogy ezek a variánsok itt is nagyobb mértékben fognak fertőzni – mondta Müller. Jelenleg 4 betegnél mutatták ki a Nemzeti Népegészségügyi Központban, míg Pécsen 5 ember szervezetében mutatták ki a brit mutációt.

Háromezer fő beoltására elegendő orosz vakcina van Magyarországon, amit vizsgálnak. A közeljövőben lezajlik a helyszíni vizsgálat, ami most Kínában is zajlik.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink