Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-18 10:50:00

Heti Napló: ennyi körzetben lehet előválasztás 2022 előtt

Gyurcsány Ferenc „hazafias kormányt", „európai kormányt" szeretne. Fekete-Győr András „véget vetne az oligarchák hatalmának" és „leszámolna a korrupcióval". Kunhalmi Ágnes szerint „nem érhet kevesebbet egy magyar dolgozó munkája és a tudása a nyugati társainál". Szabó Tímea szerint „olyan társadalomért dolgoznk, ahol nincsenek kiváltságosok". Schmusk Erzsébet fellépne „az illegális migráció, az emberkereskedelem, és az embercsempészet minden formája ellen", míg Jakab Péter reményei szerint a 2022 utáni kormány „nem 6 párt, hanem 15 millió magyar kormánya" lesz. A Heti Napló riportja.

Másfél évvel a 2022-es választás előtt lényegesen jobban állnak az ellenzéki pártok az együttműködéssel, mint az elmúlt kampányokban. És nem csak hogy létrejött már több megállapodás is, de ami unikális az ellenzéki oldalon, ez különösebb kiszivárogtatás, és egymásra mutogatás, acsarkodás nélkül sikerült.

Gyurcsány Ferenc egy évvel ezelőtt tett javaslatot arra, hogy az ellenzék közös jelöltekkel és közös listával vágjon neki a 2022-es kampánynak. Mára gyakorlatilag minden javaslatában megállapodott az ellenzék.

Valami megváltozott

A közös lista kérdését a Fidesz oldotta meg az ellenzék helyett. Bár többen érveltek korábban amellett, hogy a két listával lehet maximalizálni a szavazatokat, a Fidesz decemberben úgy módosította a választási törvényt, ami egyetlen közös listára kényszerítette az ellenzéket.

Kétségtelen, hogy az ellenzéki oldalon megváltozott valami. Amíg 2010-től kezdve az összefogástól többek között Gyurcsány Ferenc személyére hivatkozva zárkózott el több ellenzéki párt, addig ez már láthatóan mellékes lett a pártoknak. Márki-Zay Péter szerint a volt miniszterelnök „azt a hatalmas szívességet megtette az összellenzéknek, hogy kijelentette, hogy ő az új kormányban semmilyen közjogi szerepet nem vállal, azzal nem lehet már riogatni, hogy ő akár miniszterelnök, akár miniszter, akár köztársasági elnök vagy bármi egyéb funkciót betöltene".

Fekete-Győr András Momentum-elnök szerint pedig „Gyurcsány Ferenc felépített egy szerintem sikeres és népszerű politikai pártot. A Dk szavazókkal szembeni szimpátiánk, együttérzésünk, és bajtársi viszonyunk az nem engedheti meg azt nekünk, hogy mi arra kérjük Gyurcsány Ferencet, hogy ő ne vegyen részt a 2022-es korszakváltásban."

A Heti Napló úgy tudja ugyanakkor, hogy van olyan javaslat és kérés Gyurcsány Ferenc előtt, hogy a listán ne legyen rajta, hanem egyéni jelöltként induljon el, ezzel is csökkentve a támadási felületet.

Ők indulhatnak az előválasztáson

Az is biztos ma már, hogy közös miniszterelnök-jelöltje lesz az ellenzéki oldalnak, viszont az elmúlt választási kampányok castingjai helyett, az önkormányzati választáson bejött előválasztást alkalmazzák majd a kiválasztására.

Márki-Zay Péter a Heti Naplónak megerősítette, hogy mindenképpen elindul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. „Erre ígéretet tettem, rajtam nem fog múlni, ha lesz ilyen előválasztás, és semmilyen akadályt nem gördítenek elé, akkor természetesen el fogok indulni" – mondta a polgármester. Pálinkás József szintén „kész arra, hogy vállalja ezt a megmérettetést".

Érdekes módon, akik biztosra jelezték már az indulásukat, nem a párt hat párt valamelyikének jelöltjei. Márki-Zay Péter, Szanyi Tibor, Pálinkás József és Berki Krisztián is jelezte már, hogy vannak miniszterelnök-jelölti ambíciói. A pártok jelöltjei is sejthetőek, utalások is voltak már rájuk, de egyetlen jelölt sem mondott még igent az indulásra.

Az MSZP-s Molnár Zsolt név nélkül utalt a szerinte legalkalmasabb jelöltekre, egyértelműen Karácsony Gergelyre, Dobrev Klárára és Jakab Péterre.

Gyurcsány Ferenc korábban az Egyenes beszédben azt mondta Dobrev Klára jelöltségéről: „Közülünk ezer szempontot figyelembe véve messze Klára a legjobb és legalkalmasabb, és mi tagadás, ha közöttünk folyik csevegés, hogy ki lenne az, akkor mindenki Klárát hozza elő, nem hallok más nevet, én meg nem keresek most mást."

Dobrev Klára ugyancsak az Egyenes beszédben ugyanerről a következőt mondta: „Én is érzem azt az elvárást, és azt a várakozást, hogy induljak el a miniszterelnök-jelöltségért, de mindenkinek azt mondom, hogy nekem egyetlen egy és nagyon komoly ambícióm van 2022-re, hogy végre sikerüljön az Orbán-kormányt, és Orbán politikai rendszerét, a politika és a történelem szemétdombjára dobni. Én ezért mindenre hajlandó vagyok. De az hogy ki lesz a miniszterelnök-jelölt és hogyan választjuk ki pontosan erre szerintem a következő hónapok fognak választ adni."

Karácsony Gergely neve jó ideje forog miniszterelnök-jelöltként, így volt ez 2018-ban is. Akkor sem mondott azonnal igen, most is lebegteti a kérdést, de nem is utasítja el a lehetőséget.

„Egy politikus soha ne mondja hogy soha, akkor is azt mondtam és most is hogy nekem nincs ilyen ambícióm, sőt a hátam közepére kívánkozik egy ilyen kihívás, hiszen annak az embernek akinek ilyen körülmények között végig kell csinálnia a kampányt, sőt vezetnie kell az országot az nagyon nagy terhet vállal a hátára" – mondta erről a főpolgármester, ám két nappal később az Egyenes Beszédben már megengedőbb volt Karácsony.

„Részt veszek abban a munkában, ami az ellenzéket felkészíti a választásra, ez a munka jól áll. Az hogy az ellenzéki egység megszületett, és nem csak egyszerűen egy Orbán-ellenes koalíció van, hanem ezek a pártok egy közös Magyarország vízióját tudják képviselni, ez egy nagy dolog. Nekem ebben kell dolgoznom. Hogy személy szerint mi ebben a feladatom, azt majd eldönti az élet" – fogalmazott.

Fekete-Győr András ugyanerről a kérdésről ezt mondta: „Meglesz a miniszterelnök jelölt, és azt tudom most mondani, hogy hamarosan be is fogjuk jelenteni."

Hány helyen lesz előválasztás?

Gyakorlatilag egyetlen fontos nyitott kérdés maradt, az, hogy mind a 106 egyéni körzetbe előválasztással keresik-e meg a pártok a legjobb jelöltet, vagy azokban a körzetekben, ahol 2018-ban ellenzéki képviselő nyert, automatikusan újrázhat egy jelölt. A Heti Napló úgy tudja: az ellenzéki pártok között a többségi álláspont az, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás, és – a Heti Napló információi szerint – már csak a DK-t kell erről meggyőzni. Márki-Zay Péter erről a következőt mondja: „Senki ne akadályozza, hogy civilek elindulhassanak az előválasztáson. Ha a pártok megakadályozzák, amire többen hajlanak, hogy bárki elindulhasson az előválasztáson, azzal azt fogják kockáztatni, hogy az éles választáson fognak ezek az emberek elindulni és szavazatokat fognak elvenni az ellenzéktől, tehát marad a Fidesz."

Ám technikailag jóval nehezebb lesz megszervezni az előválasztást, mint 2019-ben a főpolgármesterit. Ráadásul a járványhelyzet ezt is átírhatja.​

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink