Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-18 21:16:00

Bárándy Péter: ez a rendszer nagyon elszakadt a jogtól

A törvényhozás ad hoc jellege kapcsán Bárándy Péter volt igazságügyminiszter kijelentette, régen azt gondolták, a legrosszabb törvényalkotás a névre szóló. Most szerinte még sokkal rosszabb a helyzet: olyan átláthatatlanná teszik a szabályozást, hogy a jogászok sem igazodnak el benne.

Bárándy Péter az Egyenes Beszédben kijelentette, hogy a jogállamiságnak- minden ellenkező híreszteléssel szemben- megvannak a konkrét ismérvei. Az egyik ilyen pillér a jogbiztonság, ez kiterjesztve azt jelenti, hogy biztos lehetek abban, hogy a jog kiszámítható, a jogforrások hierarchiája is kiszámítható- felül van az alkotmány, alatta piramisként helyezkedik el a többi szabály.

Bevett elv, hogy a jogszabály nem ismerése nem mentésít a büntetés alól, de Bárándy szerint a mostani jogszabály-rendszer nem ismeretének mentesíteni kellene.

Kérdés számára, hogy egy ilyen jogszabály-halmaz képes-e ellátni az eredeti funkcióját. Tíz éves az Alaptörvény, amely ez idő alatt majdnem évente (kilencszer) alapvető módosításokat szenvedett el.ű

A pillanatnyi érdekek mentén folyik a törvényhozás?

 

Bárándy aggályosnak tartja jogbiztonság szempontjából az évente módosított alkotmányt, hiszen ennek a jogrendszer alapját kellene jelentenie.

A kormány Alaptörvény alapján nevezett ki egy különleges jogrendet, egy olyan típust, amire az Alaptörvény sem adott engedélyt- jelentette ki a volt igazságügy miniszter. Ez idő alatt kormányrendelettel hoztak olyan szabályokat, amelyek az alapvető jogainkat is felül írták bizonyos esetekben. A rendeletekben az ideiglenességnek kellene tükröződni, de ehelyett mikor érvényüket vesztik, akkor törvénybe foglalják módosításként.

"Ki képes ezt megismerni, ki képes ezt értelmezni"- tette fel a kérdést.

Bárándy szerint régen azt gondolták, hogy a legrosszabb törvényalkotás a névre szóló, de szerinte sokkal rosszabb most, hogy olyan átláthatatlanná teszik a szabályozást, hogy a jogászok sem igazodnak el benne.

A meglévő jogszabályok alapján kell újakat alkotni, viszont ha egy rendszer nagyon elszakad a jogtól, akkor nem ezen szabályok alapján kell újat alkotni- mondta a jogász. Bárándy szerint a múltban már volt erre példa, a mostani is ilyen, meg kell találni annak a technikáját, hogy ez a rendszer felülírható legyen.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink