Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-17 15:55:00

Virológus a kínai vakcináról: olyan, mint a fekete-fehér televízió

Duda Ernő az ATV Híradójának beszélt a kínai Sinopharm vakcinájáról. Úgy látja, a legnagyobb problémát az jelenti, hogy nagyon kevés megbízható információ áll rendelkezésre a kínai oltóanyagokkal kapcsolatban. A kísérleti adatokat pedig eddig még semmilyen folyóiratban nem jelentették meg.

A virológus Híradónknak úgy fogalmazott: "ez egy első generációs védőoltás, ami azt jelenti, hogy olyan, mint egy fekete-fehér televízió. Nyilván a lapos, színes tévék korában nem feltétlenül kell fekete fehér televíziót használni."

Duda Ernő kifejtette, hogy a kínai vakcina a Pfizer mRNS alapú szerétől eltérően elölt kórokozót tartalmaz. Ezt a technológiát már régóta használják az orvostudományban, ám okozhat olyan problémákat, amelyeket az mRNS alapú oltóanyag nem.


"Ennek a vírusnak az esetében tudjuk azt, hogy a természetes fertőzés olyan folyamatokat indít el, pl. vérrögök keletkezése, amelyet a vírus egyes fehérjéi váltanak ki. Tehát nem biztos hogy szerencsés, hogy az egész vírust és nem annak csak egy alkatrészét juttatjuk be a szervezetbe. Ez egy lehetőség, nem azt jelenti, hogy biztos kárt okoz" - mondta.

A szakértő hozzátette, a kínaiak elsősorban a harmadik világ országait, Afrikát és Dél-Amerikát szeretnék olcsón és nagy mennyiségben vakcinákkal ellátni.

A virológus beszélt arról is: vannak olyan kórokozók, amelyeknek az esetében az ilyen vakcinát biztonságosan lehet használni, ami mögött többéves tapasztalat van. Vannak azonban olyan vírusok - és nincs kizárva, hogy ez a vírus is azok közé tartozik -, amelyek esetén, ha az egész organizmust juttatjuk be a szervezetbe, akkor annak egyes "alkatrészei" autoimmun folyamatokat válthatnak ki.

Duda Ernő szerint ennek a vírusnak az esetében tudjuk azt, hogy a természetes fertőzés olyan folyamatokat indít el (pl. vérrögök keletkezése), amelyet a vírus egyes fehérjéi váltanak ki. Tehát nem biztos hogy szerencsés, hogy az egész vírust, és nem annak csak egy "alkatrészét" juttatjuk be a szervezetbe. Ez egy lehetőség, nem azt jelenti, hogy biztos kárt okoz - tette hozzá.


Még nem tudjuk milyen arányban, de elkezelhető, hogy lesznek emberek, akik erre autoimmun folyamattal reagálnak - fogalmazott a szakember.


Elmondta: ha Magyarország számára le van kötve 20 millió védőoltás, ami bőségesen elegendő ahhoz, hogy a 9 és fél millió magyart beoltsuk, akkor nem biztos, hogy szükségünk van arra, hogy olyan vakcinákat hozzunk be, amelyeket az Európai Unió Gyógyszerügynöksége nem hagyott még jóvá. Ugyanakkor nincs kizárva, hogy ezt is jóvá hagyná, ha a kínaiak ezt kezdeményeznék - tette hozzá.

A virológus elmondta: mielőtt a vakcinákat a hatóságok jóváhagyják, a kísérleti adatokat, amelyeket a klinikai 2.-3. fázisban összegyűjtenek a gyártó cégek, nemcsak a hatóságoknak szokták benyújtani, hanem a nemzetközi folyóiratokban is megjelenik, és ez szerte a világon mindenki számára hozzáférhető.

A kínaiak eddig semmilyen folyóiratban nem jelentettek meg kísérleti adatokat ezzel a vakcinával kapcsolatban, sőt előfordult olyan az Egyesült Arab Emirátusokban, hogy amikor az arab hatóságok jóváhagyták és elkezdték az adatokat közölni, akkor a kínaiak tüntetőleg elmentek onnan - közölte a szakember.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink