Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-17 19:49:00

Székesfehérvár fideszes polgármestere szerint nincs szó elvonásokról és politikai leszámolásról

Csaknem 140 milliárd forint: a magyar önkormányzatok szövetsége szerint ennyi pénzt vonnak el a településektől a kormányzati intézkedések. A DK tájékoztató kampányt indít: a párt újságban és közintézményeken hirdeti majd, hogy szerintük mit vesz el a kormány a budapestiektől. Székesfehérvár fideszes polgármestere azonban azt mondta Híradónknak: az ő költségvetésük stabil. Igaz, működési támogatásra ezentúl is szüksége lesz a nagyvárosoknak.

Az iparűzési adó felezése száz, a gépjárműadó elvétele harminchat, az ingyenes parkolás pedig további milliárdokat von el a településektől – így számol az ágazati szövetség elnöke. A kormányzati elvonások a kultúrát, de már a területgondozást és óvodákat is veszélyeztethetik. 

"Nem lesz nyolcszor fűkaszálás csak négyszer lesz fűkaszálás. Nem annyi vizet használunk, hanem kevesebbet. Vagy például az óvodai csoportoknál kihasználjuk a törvényes maximális létszámot és kevesebb csoport fog indulni. Nyilván ezt csak szeptembertől lehet megvalósítani." - nyilatkozta Gémesi György, a MÖSZ elnöke.

A kormány a budapestiek ellen visel háborút, amiről a lakosoknak is tudniuk kell – legalábbis a DK szerint. 

"Ahogy a Főváros is központilag tájékoztatni fogja a budapestieket a Budapest-ellenes döntésekről, úgy fogják ezt megtenni a kerületi DK-s polgármesterek..." - mondta Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes.

A párt polgármesterei a legkülönfélébb eszközökhöz nyúlnak ennek érdekében. 

"A XI. kerület a helyi újság minden számában be fogja mutatni azt, hogy mit vesz el a kormány az újbudaiaktól" - jelentette ki László Imre polgármester.

"A XVIII. kerületben az eljövendő napokban a közintézmények homlokzatain, szórólapokon, a kerületi lapban tájékoztatni fogjuk az embereket arról, hogy ki van ellenük." - vélekedett Szaniszló Sándor polgármester.

Székesfehérvár bevételei is csökkentek, igaz a kormány kétmilliárd forintot ajándékozott működési költségeik fedezésére. 


A város fideszes polgármestere szerint nincs szó elvonásokról és politikai leszámolásról. Cser-Palkovics András hozzátette: ők stabil költségvetéssel vágnak neki az évnek, de a nagyobb városoknak így is további forrásra lesz szüksége. 

"Én úgy érzem, hogy kell működési támogatás, azt én mindenképpen fontosnak tartom, és nyilván továbbra is a fejlesztések, amik az elmúlt években is kiemeltek voltak, remélem, hogy ezen a téren is jelentős forrás lehet, hiszen ha kapunk állami forrást nagy fejlesztések tekintetében, mondjuk belterületi utak felújításának vonatkozásában, most mondtam egy konkrét példát, akkor nyilván az azt jelenti, hogy az erre szánt önkormányzati források meg működésre tudjuk fordítani." - fejtette ki Cser-Palkovics.

Híradónk megkereste Győr fideszes polgármesterét is. Dézsi Csaba András szerint vannak, akik aggódnak, míg mások dolgoznak, ő az utóbbiak közé tartozik.

Ajánlom

További belföldi híreink