Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-17 07:50:00

"Látszik, hogy kiélezett küzdelemre számít a Fidesz '22-ben, minden szavazatért le fog nyúlni"

Választási ígéretnek tartják a 25 éven aluliak SZJA-mentességét a híradónknak nyilatkozó szakemberek. Az elemzők úgy látják: a kormánypártok felismerték, amit a legtöbb közvélemény-kutatás mutat, vagyis, hogy a Fidesz a legkevésbé a fiatalok körében számíthat szavazatokra.

Bezárt lángosos. Hónapok óta nem nyithatnak ki a szórakozóhelyek sem. Az éttermekben pedig maximum elvitelre készítenek ételt. Ebben a szektorban sok fiatal dolgozik. A kormány nekik segítene. De csak egy év múlva, 2022-től.

"A pénzügyminiszterrel nehéz tárgyalásaim vannak. De azt elöntöttük, megvan a döntés arra, hogy legkésőbb 22 január elsejétől azoknak a fiataloknak akik nem töltötték még be a 25. életévüket, azoknak teljes jövedelemadómentességet adunk" - mondta Orbán Viktor.

A Medián közvélemény-kutató intézet a miniszterelnök pénteki bejelentése után nem sokkal egy tavaly őszi felmérésük eredményére hívta fel a figyelmet.

E szerint a Fidesz a legkevésbé a fiatalok körében számíthat szavazatokra.

Egy a Telex.hu-n ősszel megjelent cikk szerint pedig a Fidesz évek óta próbál a fiatalok körében is újra népszerű lenni. Sikertelenül. A cikk szerint a 2019-es őszi önkormányzati választás után a párt körüli megmondóemberek is részben a fiatal választók elpártolásával magyarázták a végeredményt.

A Portfolio elemzője szerint viszont a választás évében hatályba lévő intézkedés akár segíthet is a kormánypártoknak a népszerűség növelésében.

"Jelentős részben ez azoknak jelent nagyobb segítséget, hosszabb távon tartós támogatást akik már korán kikerülnek az iskolapadból. 16 évre szállította le a kormány a tankötelezettség korhatárát. Ha az SZJA mentesség tartósan fennmarad, nekik onnantól kezdve 9 éven át jelenthet ez kedvezményt és éves szinten mintegy fél millió forintot" - nyilatkozta Csiki Gergely, elemző.

A Publicus intézet, stratégiai igazgatója híradónknak azt mondta, hogy az ellenzék valóban vezet abban a korcsoportban, melyet a kormány ezzel az intézkedésével megcélozna. Pulai András szerint így ez összefüggésbe hozható a 22-es választással és tulajdonképpen kampányígéretnek is lehet nevezni.

"Nehéz fába vágta a Fidesz a fejszéjét ebben az esetben. Látszik az, hogy kiélezett küzdelemre számít 2022-ben és minden egyes szavazóra szüksége van. Így minden egyes szavazatért le is fog nyúlni" - fejtette ki Pulai.

Pulai András hozzátette, hogy nem egy döntéstől fogja tudni a kormánypárt visszaszerezni a támogatóinak a többségét. Tehát intézkedések sorozatát lehet ebben a kérdésben várni. Illetve -ahogy fogalmazott - egy ezzel kapcsolatos kommunikációs hadjáratot.

Ajánlom

További belföldi híreink