Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-17 18:15:00

Egészségügyi közgazdász a kormány stratégiájáról: semmit nem ígér és nem ad információt, innentől kezdve nagyon nehéz vitatkozni vele

1241 új koronavírus fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, és elhunyt 77 beteg. Jelenleg 4 345 embert ápolnak kórházban, közülük 329-en vannak lélegeztetőgépen. Az országos tiszti főorvos közölte: van elegendő vakcina azok számára, akik az első adagot már megkapták, az oltási terv pedig változatlan.

Nem látni, hogy mikor és hogyan indulhat meg a tömeges oltás Magyarországon – ezt mondja Mihályi Péter egészségügyi közgazdász, a Corvinus Egyetem tanára. Vasárnapra 1241 új fertőzöttet regisztráltak, 77 beteg meghalt. December óta csaknem 130 ezer ember számára elegendő oltóanyag érkezett Magyaországra, a rendelkezésre álló vakcinák nagy részét már beoltották. Az azonban sokak számára továbbra sem egyértelmű, hogy milyen eljárás szerint rangsorolnak.

"Ez egyébként a kormányzatnak régóta stratégiája, és nem csak ennek a kormányzatnak, hogy semmit nem ígér és nem ad információt, és innentől kezdve nagyon nehéz vitatkozni vele. A sorrenddel is, az eljárásrenddel, hogyha nem tudjuk, hogy mi a szándék" - fogalmazott Mihályi.

Közben az országos tiszti főorvos a Kossuth Rádiónak adott interjújában elmondta, hogy egy biztos: a rizikócsoportok juthatnak hozzá elsőként a vakcinákhoz, és ezen az sem változtat, hogy a Pfizer átmenetileg kevesebb oltóanyagot szállít Európába.

"Semmiképpen nem szeretnénk változtatni az oltási terven, azt gondolom, hogy nem is fogunk, hiszen nagyon fontos az, hogy a magas kockázati csoportoknak megfelelően hajtsuk végre azt a tervet, amit korábban összeállítottunk. Mi is értesültünk róla, hogy a jövő heti szállítmány valószínűleg kevesebb lesz éppen azért, mert egy többletkapacitásra készülnek ők és ezért valószínűleg technikai okoból magát a gyárat kell felkészíteni" - mondta Müller Cecília.

Hozzátette: türelmet kér, minden regisztrációt feldolgoznak. A kormányzati tájékoztatás szerint eddig egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakói illetve dolgozói kaptak védőoltást, a korlátozások enyhítéséről azonban – úgy tűnik – egyelőre szó sem lehet – nyilatkozta az InfoRádiónak Zacher Gábor.

"Szóval azért lazább egy kicsit a helyzet, persze nincs az embernek kristálygömbje, nem tud belelátni a jövőbe, hogy akkor most hátradőlhetünk, elintéződött a dolog, szerintem még nem. Nem beszélve arról, hogy ugye itt az oltás, vagyis az átoltottságot hihetetlen nagy sebességgel kellene emelni ahhoz, hogy az a fajta átoltottság kialakuljon, ami már egyfajta biztonságot adhat a lakosságnak" - közölte a toxikológus.

A kormány egyébként lassúnak tartja az EU által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért a keleti vakcinák beszerzését is megcélozta.

atv.hu

Műsorváltozás az ATV-n: Sas Józsefre emlékezünk. Részletek itt.

Ajánlom

További belföldi híreink