Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-17 18:33:00

Beregi Péter Sas Józsefről: "halálával megszűnt létezni a politikai kabaré!"

Legendás barátság és a cseppet sem könnyű műfaj szeretete fűzte Sas Józsefhez Beregi Pétert, aki minden kabaréban ott állt a színpadon vele. A színművész úgy véli: Jóska halálával megszűnt létezni a politikai kabaré!

- Nagyon nehéz most bármit mondani, mert elment az utolsó színházi ember, akivel megszűnt létezni a politikai kabaré, ami küzdelem volt a szolid látásért, demokráciáért. Az életigenlés egészen különleges embere volt Józsi, hatalmas energiát adott az embereknek, a társulatot elképesztő erővel tartotta össze. Az volt kiírva irodájára, hogy Szeretetház. Két dolog volt fontos számára. Mindenekelőtt a néző, a közönség, hogy előadás után másnap jobb kedvvel ébredjen, aki látta az előadást. Aztán a társulata, a Mikoszkóp csapata, amit elképesztően összetartott. Elévülhetetlen bűne annak a kulturális kormányzatnak, amelyik megszüntette a Mikroszkóp Színpadot, mert megszüntette az utolsó politikai kabarét. Egy olyan színházat zárattak be, ahová a jegyek New Yorktól Sidneyig, jelentős számban fogytak el. A hazalátogató magyarok boldogan és szívesen jöttek megnézni az előadásainkat. Egy olyan színházat szüntettek meg, amely a világhírű pesti kabaré hagyományait tekintette alapnak és őrizte meg, amíg azt tehette. Sas Jószef legnagyobb érdeme, hogy úgy tudta a társulatot és a közönséget egy-egy előadásban szinte együtt játszóvá, együtt gondolkodóvá tenni, ahogy senki más. Nem hangzott el a színpadon olyan mondat, amelyik ne szólt volna valami fontos dologról. Sas érdeme, hogy egy-egy előadásunkat több százszor játszottuk telt házak előtt, mint tudjuk, üres nézőtér a színház halálát jelenti" – mondta a Blikknek Berregi, aki szerint hiába nevezik a kabarét könnyű műfajnak. Sas utolsó pillanatában még a halálával is figyelmeztetett minket arra, hogy vigyázzunk magunkra, mert ez a vírus nem lebecsülendő, ez megöl!

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy elhunyt Sas József színművész és színházigazgató, érdemes, kiváló művész, Jászai Mari-díjas és Erzsébet díjas színművész - értesítette Sas József családja az ATV-t. Sas József vasárnap hajnalban hosszan tartó súlyos betegség következtében hunyt el. A rádió- és tv-kabarék állandó közreműködője volt, számos nagylemeze jelent meg, több önálló estet írt és adott elő.

atv.hu/blikk.hu

Műsorváltozás az ATV-n: Sas Józsefre emlékezünk. Részletek itt.

Ajánlom

További belföldi híreink