Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-16 19:18:00

Zacher Gábor: lehet, hogy az új mutáció újra "meg fogja lendíteni" az új betegek számát

A toxikológus a hatvani kórházban és a mentőszolgálatnál is dolgozik. Szerinte bár kevesebb a beteg, kevesebben vannak kórházban és lélegeztetőgépen, de nagyban hozzájárul ehhez, hogy vannak olyan Covid-pozitív betegek, akik nem vagy alig produkálnak tüneteket.

Őket korábban gyakran felvették az osztályokra, most pedig ha megfelelők az otthoni körülmények, akkor hazabocsátják őket, akár vírusellenes gyógyszerjavaslattal is – mondta az InfoRádióban Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi orvosa.

"Lazább egy kicsit a helyzet, de nem látunk a jövőbe, hogy most hátradőlhetünk-e. Szerintem még nem, és az átoltottságot hihetetlen gyorsasággal kellene megemelni ahhoz, hogy a biztonságot adó immunitás kialakuljon" – mondta az orvos, és hozzátette, a jelenlegi szigorú korlátozásokon is csak akkor lehet majd enyhíteni.

Mint mondja, a hatvani kórházban már vannak üres ágyak a Covid- és az intenzív osztályon is, de ez nem jelenti azt, hogy fel lehet ezeket szabadítani más gyógyító tevékenységre, az ágyak rendelkezésre állnak, a munkaerő készenlétben van, csak most nem veszik igénybe ezeket a kapacitásokat.

Zacher már december 31-én megkapta az első koronavírus-oltását, és január 21-án veszi fel a másodikat, eddig semmiféle panasza nem volt.

"Fontos lenne, hogy az egészségügy személyzet példát mutasson, és minél többen vegyék fel az oltást, hiszen aki kiesik a rendszerből, azt pótolni kell, és az ellátórendszer még békeidőben sem rendelkezik elegendő emberi tartalékkal" – mondta az orvos, és mint fogalmazott, ilyenkor nincs más megoldás, mint a túlóra, és ez eléggé megnyomja az emberek munkaidejét.

A koronavírus brit mutációjáról, amely már Magyarországon is megjelent, a szakorvos azt mondta, mivel ennek sokkal magasabb a virulenciája, lehet, hogy megint meg fogja lendíteni az új betegek számát. Ezért is tartja fontosnak, hogy mindenki oltassa be magát, mert a vakcina az a mutáns ellen is védettséget ad.

Zacher Gábor egyébként úgy látja, a jelenlegi korlátozások elegendők, de nagyon fontos, hogy ezeket be is kell tartani. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink