Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-16 18:00:00

"Ha egy IKEÁ-ban napi szinten több százezres tömeg hömpölyög mindenféle fertőtlenítés nélkül, akkor egy konditeremben miért nem lehet ezt megoldani?"

Több tucatnyi sportoktató, edzőterem-tulajdonos és hobbisportoló gyűlt össze egy közös edzésre a Margit-szigeten, hogy arra emlékeztessenek: a fitnesztermek tavaly november óta zárva vannak, ami a sportolni vágyók számára komoly életminőség romlást, a szakma számára pedig megélhetési problémákat jelent. Meghívójukban azt írták: nem tüntetni szeretnének, csak együtt edzeni egy cél érdekében.

Matics Ádám masszőrként dolgozik egy edzőteremben, de hetente többször is sportol, ha teheti. Most a Margitszigeti szabadtéri edzőpályán gyakorol több másik edzővel és hobbisportolóval, hogy néhány közös gyakorlattal emlékeztessenek a mozgás fontosságára a járvány idején. 

"Nekem látássérültként mindenképpen biztonságosabb teremben végezni az erősítő edzéseket, mert kell mellém valaki, aki ellenőrzi, hogy hogyan csinálom a mozdulatokat én ugye kívülről nem látom magam" - mondta Híradónknak Matics.

Az edzőtermek tavaly november óta zárva vannak, ami a fitneszipar dolgozói szerint sokakat nehéz helyzetbe hozott.


"Nem bántunk senkit, mert mindenki a megoldást, a védekezést keresi, de úgy gondoljuk, arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ez nem jó út, mert 1 millió magyar nem tud most egészségesen élni, sportolni kell, szakmai véleményem is ez egyébként, és ez nagyon fontos lenne, hogy az emberek a mentális és fizikai egészségük megtartásáért tudjanak menni mozogni" - fogalmazott Kathi Béla világbajnok testépítő.

A közös edzésre az ország minden pontjáról érkeztek edzők és teremtulajdonosok, hogy a mostaninál engedékenyebb szabályokért lobbizzanak a nyilvános akcióval.

"Én csak a magam nevében tudok beszélni, nem tudom hogy ki hogy oldja meg a problémát, de jelen helyzetben a tartalékaimat élem fel, nincsen semmi bevételem, ennek ellenére több kiadása van egy edzőteremnek" - mondta Bocz Tamás erőemelő, edzőterem-tulajdonos.

A szervezők szerint a szabadtéri sportpályák nem helyettesítik az edzőtermeket. Sőt, járványvédelmi szempontból akár kockázatosabb is lehet a használatuk, mint a rendszeresen fertőtlenített beltéri gépeké.

"Nem értjük azt, hogyha egy IKEÁ-ban napi szinten több százezres tömeg hömpölyög mindenféle fertőtlenítés nélkül, akkor egy konditeremben miért nem lehet ezt megoldani, ahol sokkal komolyabb a fertőtlenítés és a tisztaság protokollja" - fejtette ki véleményét S. Németh Eszter, a Flex Gym személyi edzője.

A korlátozások bevezetésekor egyébként a hazai sportélet több szereplője is az ágazat számára összeállított állami mentőcsomag bevezetését szorgalmazta.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink