Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-16 20:03:00

Gémesi György: hiába ajánlják fel az önkormányzatok a segítségüket a járvány ellen, a kormány meg sem hallgatja őket

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke az Indexnek adott interjújában azt mondta, sokadszorra ajánlotta fel a szövetség támogatását a pandémia elleni védekezéshez, nemrég pedig a fővárosi önkormányzatokkal közösen hívták fel a kormány figyelmét a Covid elleni vakcinák beadására alkalmas önkormányzati egészségügyi intézményekre, amelyek az egészségügyi személyzettel együtt rendelkezésére állnak az oltásokhoz.

A polgármester az interjúban elmondta, hogy orvosként oltáspárti, és szerinte nyilvánvaló, hogy a védekezés egyik leghatékonyabb eleme a védőoltás. Szerinte a Covid elleni oltást a legegyszerűbben az önkormányzati egészségügyi alapellátás rendszerében lehet megoldani, hiszen a járóbeteg-ellátás 80 százalékát az önkormányzatok látják el - írja szemléjében a hvg.hu.

Gémesi kiemelte, hogy a járvány elleni védekezésre eddig egy fillért sem kaptak az önkormányzatok, holott például Ausztriában összesen 2,5 milliárd eurót kaptak az ottani városok és települések.

Ugyanakkor Gödöllő esetében 70 millió forintnyi bevétel eltűnését jelentette az ingyenes parkolás, az iparűzési adó csökkentése 400-500 milliós bevételkiesést jelent a városnak. Mindent összeadva 1 milliárd forint bevételkieséssel kell számolna Gödöllőnek. Csak a gépjárműadó elvétele pedig országosan 36 milliárd forinttól szabadította meg az önkormányzatokat. Gémesi szerint az önkormányzati rendszerből 100 milliárd forint került kivonásra.

A polgármester úgy vélte, hogy a támogatási rendszer eljárása alkotmányellenes. Politikai döntés volt a működési plusztámogatás is, mint ahogy politikai döntés lesz az is, hogy egyenként tárgyalnak majd a 25 ezer fősnél nagyobb lélekszámú önkormányzatokkal - fejtette ki az interjúban.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink