Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-16 18:08:00

Állati maradványok miatt szinte mindennaposak a dugulások Pécsen

Egyre többször okoz problémát a pécsi csatornarendszerben, hogy a disznóvágási szezonban sokan a mellékhelyiségekbe dobva szabadulnak meg azoktól az állati maradványoktól, amelyeket nem tudnak, vagy nem akarnak feldolgozni. Szinte mindennaposak a dugulások, amelyek elhárítása komoly összegeket emészt fel.

Az egyik pécsi duguláselhárítással foglalkozó cég munkatársai készítették a felvételeket, amikor egy fürdőszobát szinte teljesen elöntött a szennyvíz a dugulás miatt. A cég vezetője azt mondta, hogy ebben az időszakban gyakran disznóvágás maradványait találják az eldugult csatornában.

"Volt olyan, hogy egy hatalmas húsdarabot kihúztunk a WC-n keresztül. Nem is értem, hogy került oda le. Olyan 30-40 centi hosszú volt és 10-15 centi vastag. Tehát azzal is volt munka, amíg berakták... nem ám kiszedni" - mondta Hosszú Zsolt, a Hosszú Kft ügyvezetője.

Egy állatok feldolgozásával foglalkozó szakember azt mondta, hogy disznóvágásnál, ha valaki profi, akkor nincs is hulladék.

"Gyakorlatilag ezt is tanultuk az iskolában, hogy minden egyes részt fel kellene használni a disznóból, bezárólag egészen a belekig, mert abba is bele lehet tölteni a tölteléket, ha megfelelően meg vannak pucolva és elő vannak készítve" - állapította meg Halász Csaba, hentesmester.

Mivel egyre többen inkább boltban veszik meg a belet a hurkához, kolbászhoz, a disznó bele hulladékként jelenik meg. Ezektől főleg a lakótelepen végzett feldolgozás közben szabadulnak meg a csatornán keresztül a tulajdonosok.

"Az állati maradványoknak más a fajsúlya mint a szennyvíznek, a szennyvízzel együtt, vagy a csapadékkal együtt nem tud áramlani és elakad. Magasnyomásúval ilyenkor át szoktuk mosni a csatornát" - fejtette ki Hosszú.

Az ilyen tisztítás azonban komoly költséggel jár, ha ez közterületen történik, akkor ezeket közpénzből kell megoldani.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink