Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-15 07:40:00

Orbán: SZJA-mentességet kapnak a 25 éven alattiak

A miniszterelnök szokásos rádióinterjújában azt mondta: egy hétvége alatt másfél millió embert tudnak beoltani. Orbán szerint “túl messzire ment” az ellenzék, amikor azt akarják bemutatni, hogy nem működik a járvány elleni védekezés.

Orbán: SZJA-mentességet kapnak a 25 éven alattiak

105 728 embert oltottunk be eddig. Az oltókapacitásunk jóval nagyobb, mint amennyi vakcinánk van - erről a szokásos péntek reggeli interjújában beszélt a miniszterelnök a Kossuth rádióban. Orbán Viktor arról is szólt, hogy felvetődik a kérdés, hogy jó döntést hoztak-e a kormányfők az Európai Unióban, mikor a közös vakcinabeszerzésről döntöttek, hiszen Izraelben és Nagy-Britanniában is előrébb járnak az oltást illetően. Hozzátette: amikor pandémia van, a felelősségre vonást későbbre kell halasztani. Az operatív törzs ülésén a legfontosabb kérdés az volt, hogy állunk az orosz és a kínai vakcinával. Orbán szerint a kínai vakcina érkezéséhez már csak az kell, hogy a magyar egészségügyi hatóságok azt mondják, hogy jöhet.

A miniszterelnök elmondta, hogy az operatív törzs szerint nem okoz nagyobb kockázatot a kínai vakcina, csak a protokoll miatt kell várni a hatóságok engedélyezésére.

Az elmúlt 24 órában elhunyt 111 ember, 1513-an fertőződtek meg. A számok azt mutatják a miniszterelnök szerint, hogy a második hullámot sikerült megfékezni, azonban az látható, hogy számos országban a harmadik hullám érkezik és több országban szigorúbb intézkedéseket vezetnek be.

Mint mondta, az oltás iránti bizalom folyamatosan nő. Az oltási terv szerint haladva az egészségügyi dolgozók és a szociális intézetben élők után a 60 év feletti krónikus betegek következnek. Három nagy betegségcsoport alapján jelölték ki őket, 1,7 millió embert jelent.

Egy hétvége alatt másfél millió ember

Az úgy van, hogy az Operatív Törzs által használt “bikkfa nyelven az áteresztőképesség szerint, egy nap alatt 500 ezer embert tudnak beoltani, “ez a nyugodt tempó” egy hétvége alatt péntek-szombat-vasárnap tartható - mondta Orbán Viktor Nagy Katalin műsorvezető kérdésére, hogy mennyi embert, mennyi idő alatt tudnak beoltani.

A miniszterelnök kifejtette, most az a bajunk, hogy nincs elég oltóanyag.

Minden nap meghal több mint száz ember, nekem ne mondja meg egy görög biztos, hogy mit csináljak, máshol is vannak miniszterelnökök, akik hazafiak, akiknek fontosabb az állampolgáraik élete, mint a brüsszeli bürokraták - fogalmazott a miniszterelnök.

A magyar egészségügy fölkészültsége szerinte jobb, mint általában gondoljuk, nem omlott össze, sőt, meg sem rendült. “Nagyon nagy meló volt”, de itt egyetlen ember sem maradt ellátatlanul - jelentette ki, hozzátéve: a mi egészségügyünk ütésálló képessége jobb, mint gondoltuk.

Akkor tudnak időpontot mondani azoknak, akik már regisztráltak az oltásra, hogy “ekkor és akkor itt és itt jelenjen meg”, ha lesz elég vakcina Magyarországon - jelentette ki a miniszterelnök.

Ellenzéki kritikák

Az az érzése, hogy már semmi sem szent a baloldali pártok számára. 2020-at, ha felidézi, azt tudja mondani, hogy a magyar baloldal túl messzire ment. Szerinte válság idején az nem jó gondolkodásmód, amit ők mutatnak: ha valami rossz az országban, felelősségre lehet vonni a kormányt és abban reménykednek, hogy beülnek a kormány helyére. „Túl messzire mentek” – mondta.

A baloldalnak semmi szent, az egy életveszélyes álláspont - amikor emberek halnak meg - túl sok, “túl messzire ment” az ellenzék, amikor azt akarják bemutatni, hogy nem működik a járvány elleni védekezés, nem jók a kormány intézkedései, csak hogy beüljenek a kormányba - mondta a miniszterelnök a műsorvezető kérdésére, ami az ellenzék, Hadházy Ákos független képviselő szentendrei, a halottasházban készült videójára vonatkozott, hogy ott nincs elég hely. Az ellenzék észjárása túl sok, hogy ezért a kormány teszik felelőssé majd az emberek, és akkor ők kormányozhatnak majd - jelentette ki.

A miniszterelnök azt mondta, az említett ügyért nem lehet a kormányt felelőssé tenni, önkormányzati fenntartású intézményről van szó. Szívesen segítenek az önkormányzatoknak, ha nem tudnak megbirkózni a feladatokkal – mondta.

Ott marad a pénz Budapesten

“Az úgy van, hogy a kompenzálás szót nem használják, mert az ott maradt Budapesten” - mondta Orbán Viktor a műsorvezető kérdésére, hogy Karácsony Gergelyék és más önkormányzatok is kompenzációt szeretnének a kieső iparűzési adóbevételeik miatt.

Viszont a 25 ezer fősnél kisebb települések megkapják a kieső összeget. A 4 milliárd forintos bevételtől kisebbel rendelkező cégek esetében biztosítják, hogy az iparűzési adót felét éves szinten elengedik, ezek magyar vállalkozások, ők nem tudnak “manőverezni, ezért őket segítik - magyarázta a miniszterelnök.

SZJA-mentesség a fiataloknak

Az ipari termelés növekvése azt mutatja Orbán szerint, hogy az emberek dolgozni akarnak. Mint mondta, a beruházások ösztönzése érdekében nagyobb adócsökkentéseket hajtott végre a kormány. A pénz ott van Budapesten és az önkormányzatoknál is, igaz, hogy át kell szervezniük a működésüket.

Januártól megkezdték a 13. havi nyugdíj visszaépítését.

Bejelentette be, hogy adókedvezményt kapnak a fiatalok is. Legkésőbb 2022. január elsejétől, azok a fiatalok, akik még nem töltötték be a 25. életévüket, jövedelemadómentességet kapnak. A miniszterelnök szerint így könnyebb lesz számukra elkezdeni az életet. A CSOK és a babaváró mellett könnyebben állhatnak neki az életnek – mondta. 130 milliárdba fog kerülni, de fontosnak tartja, hogy a fiataloknak is segítsenek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink