Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-14 15:04:00

Megjelent a rendelet: akár már kínai vakcina is jöhet?

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a kínai vakcina beszerzéséről beszélt, a Magyar Közlönyben most megjelent egy kormányhatározat.

Eszerint a kormány „egyetért azzal, hogy szükséges az Európai Unió által kezdeményezett, centralizált Covid-19 oltóanyag-beszerzés keretén túl a magyar emberek egészségének megvédése érdekében a lehető legnagyobb mennyiségű biztonságos oltóanyag beszerzése”, továbbá „a rendkívüli keresleti és kínálati viszonyok között célként a biztonságos oltóanyagok minél gyorsabb beszerzését jelöli meg” - írja a hvg.hu.

Az ezt szolgáló intézkedéseket Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek kell megtennie, Varga Mihály pénzügyminiszter feladata pedig a szükséges pénzt rendelkezésre bocsátása az Egészségbiztosítási és Járvány Elleni Védekezési Alapból.

Gulyás Gergely ma a kormányinfón az ATV arra vonatkozó kérdésére, hogy mindössze 50,38 százalékos hatékonyságúnak bizonyult Brazíliában a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinája a tesztelés 3. fázisában, és a kormány változatlanul fenntartja a rendelést a kínai vakcinából - melyik kínai vakcinát rendeltük meg, és mennyit - azt válaszolta: “ebből a kínai vakcinából nem rendeltünk semmit”.

“Kínából a Sinopharmtól van esélyünk oltóanyagot szerezni, ahol a hatékonyság 80 százalék körüli, egyes adatok szerint 90 százalék fölötti” - jelentette ki. Gulyás Gergely előtte elmondta: a Sinopharmmal gyakorlatilag meg is állapodott a kormány, az első adag - ami akár 1 millió is lehet - szállításának időpontja csak a magyar engedélyezés gyorsaságától függ.

Gulyás Gergely a kormányinfón az EU-s oltóanyag-szállítást lassúnak nevezte, mi t mondta, 100 ezer alatt van az unión keresztül Magyarországra érkező heti mennyiség. Így körülbelül 30 hétig tartana 3 millió ember beoltása. "A kormány ennél gyorsabban akarja maga mögött hagyni a lezárások korszakát, ehhez viszont máshonnan is kell vakcinát beszerezni" - hangsúlyozta.

Eddig csak enyhe mellékatása van a vakcinának

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink