Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-14 09:11:00

Karácsony szívszorító posztot osztott meg a halálozási adatokról: "az áldozatok emléke követeli meg tőlünk, hogy tisztán lássunk"

„Nem szabad hagynunk, hogy a halálozási statisztikák egyszerű adatokká váljanak számunkra, hiszen minden adat mögött megtört életek vannak. De éppen az áldozatok emléke, és az életek mentése követeli meg tőlünk, hogy tisztán lássuk a járvány tényeit!” – fogalmaz Facebook-bejegyzésében a főpolgármester.

Karácsony csütörtök reggel közösségi oldalán – a 24.hu egyik friss elemzésére reagálva – arról írt: a koronavírus-járvány második hulláma idején a korábbi évekhez képest sokkal többen haltak meg. „Többen, mint a hivatalos koronavírus-statisztikából kiolvasható” – teszi hozzá.

A főpolgármester arra is rámutat, hogy a megyék halálozási adatai között „drámai mértékű a különbség”. „Budapesten történt a legkevesebb plusz halálozás az előző évekhez képest” – emeli ki Karácsony, aki szerint ez a budapestiek szabálykövetésének, a „talán idejében meghozott” intézkedéseknek, a szociális intézmények felkészítésének, valamint a tömeges teszteléseknek köszönhető. De hozzáteszi azt is, hogy „a budapesti egészségügyi rendszer messze van az elvárhatótól, de még így is összehasonlíthatatlanul jobb mint számos hátrányosabb helyzetű régióban”.

A főpolgármester szerint ez „egészen döbbenetes és elfogadhatatlan”. „Szabolcsban, ahol születtem, majdnem ötször annyi életet követelt ez az időszak, mint a fővárosban” – hangsúlyozza, majd úgy folytatja: „ez már csak azért is megdöbbentő, mert a hivatalos járványügyi statisztika alapján ez a megye nem számít különösebben fertőzöttnek.” „Akkor mégis, hogyan lehet az, hogy Szabolcsban másfélszer annyian haltak meg ebben az időszakban, mint az előző években?” – teszi fel a kérdés Karácsony.

Bejegyzése végén felhívja a figyelmet arra, hogy a járványnak „még messze nincs vége”, a környező országokban újra nőnek a számok, és már nálunk is kimutatták a vírus sokkal gyorsabban fertőző változatát. A főpolgármester ezért arra kér mindenkit, szerte az országban, hogy továbbra is tartsák be a járványügyi szabályokat és regisztráljanak az oltásra.

Arányában Budapesten követelt a legkevesebb áldozatot a járvány. A 24.hu kedden részletes elemzést készített a...

Posted by Karácsony Gergely on Wednesday, 13 January 2021

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink