Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-14 20:23:00

Karácsony: a szakadék szélén állunk

A főpolgármester az Egyenes Beszédben elismerte, hogy a fővárosnak van 80 milliárd tartaléka, de szerinte ez elmegy a lyuk befoltozására.

Karácsony: a szakadék szélén állunk

A kormány december végén a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéseként döntött arról, hogy a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-jétől a felére csökkentik.

Karácsony Gergely, aki a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) társelnöke és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) elnöke is - az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának ülése után közölte: a két szövetség a kompenzációt szorgalmazó álláspontot képviselte a kormányzat és önkormányzati szövetségek csütörtöki egyeztetésén. Ennek technikai részletei már körvonalazódnak a 25 ezer lakosúnál kisebb települések esetében, és semmi ok nincs arra, hogy ez a gyakorlat ne valósuljon meg a nagyobb települések esetében is - mondta, hozzátéve, hogy választ azonban még nem kaptak erre a felvetésre.

„Semmit nem mondtak az egyeztetésen” – erről a főpolgármester az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt.

Karácsony Gergely elmondta, hogy meghallgattak egy prezentációt, ami 99 százalékban nem arról szólt, amiért ők ott voltak. Majd feltettek kérdéseket, amikre nem kaptak érdemi válaszokat.

Az iparűzési adót a bevétellel arányosan fizették a vállalkozások, ha nincs bevételük, alapból kevesebbet fizetnek – folytatta a főpolgármester. Mint mondta, a december végi bejelentés előtt pár órával látszatintézkedésre elhívtak polgármestereket, közülük egy volt, aki ellenzéki polgármester, akit kikísértek a döntés előtt.

„Ebben a helyzetben úgy tudják a politikai versenyt megnyerni, hogy ellehetetlenítik azokat a településeket, ahol másfajta politika kezd kialakulni” – fogalmazott Karácsony.

Arról is beszélt, hogy valamennyi tartaléka van a fővárosnak, azonban közel sem annyi, mint amennyit a kormány mond.

"Az a pénzösszeg, amit nagyjából idén a lyuk betömésére használunk - és a lyuk egyébként 80 milliárd forint -, azt a korábbi pénzügyi megtakarításokból fedezzük" - mondta. 

Tehát van 80 milliárd forintjuk nagyjából, amivel a költségvetés elfogadásakor úgy gondolták, hogy át tudják vészelni az évet, viszont ez még az iparűzési adó elvétele előtt volt. 

Karácsony szerint nem tudják pontosan mekkora a lyuk, de azt tudják, hogy a szakadék szélén állnak. 

Elfogadtak egy olyan csomagot, ami úgy próbál spórolni, hogy azt a városlakók ne vegyék észre. „Ha Tarlós Istvánnak volt 100 forintja 2019-ben, nekünk van 60, és a maradék 40-ből 20 ott van a kormány zsebében” – árulta el a főpolgármester. Tarlós Istvánnal maradt némi kapcsolatuk, de inkább udvariassági szinten.

Gulyás üzent Karácsonynak

Arra a felvetésre, hogy Gulyás Gergely szerint az ellenzék oltásellenes, azt mondta: az ellenzék nem oltásellenes, Magyarországon minden ellenzéki párt oltáspárti. Arról is szólt, hogy külön kérte a kormányt, hogy vonja be az önkormányzatokat az oltások lebonyolításába.

Gulyás Gergely üzent Karácsony Gergelynek az év első kormányinfóján: az ATV kérdésére egyértelművé tette, hogy a kormány kész segíteni, hogy Budapest közvetlen EU-forrásokhoz jusson.

Karácsony szerint ehhez képest a magyar kormány az Európai Tanácsban éppen ez ellen érvel. Úgy gondolja, hogy ma Magyarország egy történelmi lehetőség előtt is áll, olyan mértékű EU-s támogatás fog érkezni, hogy ha jól használjuk, az óriási lehetőség.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink