Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-14 11:02:00

Gulyás Gergely bejelentette, mikor enyhítenek a korlátozásokon

Az év első kormányinfóján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert többek között arról kérdeztük, kell-e a hazai védekezés szabályain változtatni most, hogy megjelent a brit vírus-mutáns, melyik kínai vakcinát rendeltük meg, valamint mit gondolnak Fekete-Győr András javaslatáról, miszerint 100 ezer forintot kellene fizetni azoknak, akik beoltatják magukat.

Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy továbbra is a koronavírus uralja a közéletet. Kijelentette, hogy túl vagyunk a második hullám csúcsán, Magyarországon az adatok alapján a járvány visszaszorulóban van. Azonban ez nem minden európai országban van így, így a veszély a vírus behurcolására továbbra is fennáll.

A kormányzati adatközlés minden szempontból hasznos volt, a tavalyi halálozási adatokhoz képest mintegy 9000-el többen haltak meg. A magyar járványügyi intézkedések következetesek, a november elején meghozott világos szabályokat kell betartani. Ezek betartása a garanciája annak, hogy a járvány továbbra is lefelé tartson.

Hangsúlyozta a miniszter a nemzeti konzultáció eredményét, amely azt mutatta, hogy az élet, egészség megőrzése a legfontosabb, ezt követi a munkahelyek védelme. Munkahelyek védelme terén Magyarország a legjobban teljesítő európai országok között van- mondta Gulyás. 4000 emberrel többen dolgoztak decemberben, mint egy évvel korábban, amikor nem volt koronavírus. Gulyás szerint ez azt mutatja, hogy a kormány által bevezett gazdasági intézkedések hatékonyak.

Arra, hogy meddig kell fenntartani a helyzetet elmondta, hogy két lehetőség van az egyhítésre: az egyik az, hogy annyira alacsony lesz a megbetegedettek száma, hogy erre lehetőség lesz. A másik lehetőség pedig az, hogy elérjük a megfelelő átoltottságot.

A számok jók, és mindent megtesznek azért, hogy több vakcinát szerezzenek.

Az Európai Unión keresztül szereznek oltóanyagot, 19,7 millió oltóanyag, 5 gyártótól. Gulyás szerint az EU-n kívüli országok (Nagy-Britannia, Izrael) hamarabb tudtak oltani, ezért megalapozottak az EU-s beszerzésekkel kapcsolatos kritikák. 

100 ezer alatt van a heti mennyiséget, amit az EU-n keresztül kapunk, a szállítmányozási menetrend lassú, ebben a tempóban 30 hét kellene a legveszélyeztettebbek beoltására. Ez nem megfelelő, azon dolgoznak, hogy máshonnan is sikerüljön vakcinát szerezni. Tárgyalnak kínai vakcináról, a Sinopharm céggel állnak legjobban a tárgyalások, 20 millió embert már beoltottak az ő oltóanyagukkal. Tárgyalnak továbbá az oroszokkal is.

Az oltási rendet illetően elmondta, hogy tervszerűen kezdődött az oltás. Abban nem volt vita, hogy az egészségügyi dolgozókat kell először oltani, utána az idősotthonokban lévőket, majd a 60 év feletti krónikus betegeket. Ha megvan a kellő oltóanyag, akkor egy nap alatt félmillió embert lehet beoltani.

Hangsúlyozta, hogy az oltás ingyenes, senkit nem akarnak kényszeríteni, viszont mindenkit biztatnak az oltásban való részvételre. Nem tud olyan kormánytagot, aki nem akarná magát beoltani. Az oltásellenes-kampány, amit szerinte jó néhány baloldali politikustól is láttak, rendkívül felelőtlen.

A hitel moratóriummal továbbra is sokan élnek- 2,6 millió család számára biztosít lehetőséget, valamint csaknem 50 ezer vállalkozás is élt a hitelmoratóriummal.

A kormány továbbra is sokaknál igyekszik segítséget nyújtani a koronavírus miatt erősen érintett ágazatokban (vendéglátás, sport, szórakoztatással foglalkozó vállalkozások), az itt dolgozók több mint kétharmada(10 657) megkapja a bértámogatást- mondta a miniszter.

1,3 millió ember regisztrált oltásra

Az ATV kérdésére válaszolva, hogy hányan regisztráltak már oltásra és mi a végleges sorrend az oltási tervben, Gulyás Gergely miniszter leszögezte, hogy az idősebbek megelőzik a rendvédelmi szerveket az oltási tervben. A regisztrációs szám kapcsán naprakész adatai nincsenek, közel 1,3 millió ember regisztrált eddig. Az idősebb, krónikus betegségben szenvedőket be kellene oltani, hogy az életük ne legyen veszélyben, de egy fiatal egészséges ember szinte biztos, hogy túléli- magyarázta a miniszter.

Azt is megkérdeztük, tervezik-e, hogy a jövőben a háziorvosoknál is regisztrálhatnak azok, akik oltást szeretnének. Erre viszont nem kaptunk választ.

Mindössze 50,38 százalékos hatékonyságúnak bizonyult Brazíliában a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinája a tesztelés 3. fázisában van. Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy a kormány változatlanul fenntartja-e a rendelést a kínai vakcinából, valamint melyik kínai vakcinát rendeltük meg, és mennyit, Gulyás kijelentette, hogy nem rendeltek ebből semmit, mindenkivel tárgyalnak. Viszont óvatosságra intene mindenkit azzal, hogy a hírekben megjelenő hatékonysági híreknek túl nagy jelentőséget tulajdonítsanak, hiszen a különböző gyógyszergyártó cégek egymással is versenyeznek.. A Sinopharm vakcinája 80-90 százalék feletti, ebből van a legnagyobb esélyünk szerezni.

A 444 kérdésére válaszolva Gulyás elmondta, hogy naponta félmillió embert vagyunk képesek beoltani, 10-12 nap alatt lehetne átoltottság.

A Momentum javaslata "félbolond"

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke azt javasolja: kapjon 100 ezer forintot mindenki, aki beoltatja magát a koronavírus elleni vakcinával- erről szóló kérdésünkra a miniszter úgy reagált, hogy Fekete-Győr Andrásnak először elnézést kellene kérni azért, hogy rendőröket füst gránáttal dobálta, az Egyesült Államokban börtönbe kerülne ilyenért. “A Momentum félbolond javaslatait csak ezután tudjuk kommentálni”- mondta a miniszter. 

Az ATV vakcina-útlevélre vonatkozó kérdésére elmondta Gulyás Gergely, hogy jövő hét csütörtökön lesz uniós csúcstalálkozó, amelynek ez lesz az egyik fő témája. Először megvárják, lesz-e egységes uniós szabály, és majd ez alapján alakítják ki a magyar szabályozást.

"A Néppárt vezetői válságban vannak"

Weberék egy olyan javaslatot szövegeznek, hogy teljes delegációkat/képviselőcsoportokat lehessen kizárni az EPP-frakcióból. Megkérdeztük, hogy kilépnek-e a pártból. Gulyás hangsúlyozta, hogy ők hosszabb ideje változatlan állásponton vannak, a Néppárt bajban, vezetői válságban van. Az előző választáson leggyengébb eredményét érte el,a Fidesz a legerősebb, legszervezettebb pártja, ráadásul ők képviselik a Néppárt eredeti alapító szándékát. Ha igény van, ők tudnak segíteni, ha nincs, akkor pedig tudnak más politikai pártcsaládhoz is távozni.

Szombaton lesz a CDU elnökválasztás, arra a kérdésünkre, hogy Merz-nek, Laschetnek vagy Röttgennek drukkol-e Gulyás, azt válaszolta, hogy nem tagjai a CDU-nak, egy szuverén pártról lévén szó nem fontos az, ő kinek örülne. A CDU elnöke mindig az egyik jó eséllyel induló kancellár-jelölt, szóval bárki is nyer, az egyik potenciális jelöltet jelenti. Azt remélik, hogy olyan személyt választanak, aki pragmatikus együttműködést keres Közép-Európával.

A kormány nyitott a tárgyalásra az önkormányzatokkal

Arra a kérdésre, hogy tud-e engedni a kormány Karácsony Gergely főpolgármester és a megszorítások ellen tiltakozó önkormányzati szövetség bármelyik követelésének az iparűzésiadó kompenzációja, az önkormányzati bevétel-kiesés, vagy más konfliktusos kérdésben, a miniszter kijelentette, nyitottak a tárgyalásra mind a fővárossal, mind más városokkal. A főváros igen drágán tart fenn egy brüsszeli lobbi irodát, hogy közvetlen forrásokat szerezzen az Uniótól- mondta Gulyás. Ha akár ebben, vagy egyéb fejlesztési forrásokban tud segíteni, tárgyaljanak róla. Leszögezte, hogy a kormány nem kezeli mostoha gyerekként Budapestet, a legnagyobb győztese az elmúlt évek fejlesztéseineknek Budapest.

Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy tervezi-e a kormány az 1947. évi IV. törvény módosítását, hogy megengedjék a magyar nemesi, főnemesi rangok, nemesi előnevek, címerek, illetve nemesi, nemzetségi származásra utaló kifejezések nyilvános használatát, Gulyás Antall Józsefet idézve azt mondta, hogy a kormány előtt erre vonatkozó törvényjavaslat nincsen.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink