Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-14 13:06:00

Gulyás bejelentése: akár 1 millió vakcina érkezhet a kínai Sinopharmtól

A kínai Sinopharmmal gyakorlatilag meállapodott a kormány, az első adag - ami akár egymillió is lehet - szállításának időpontja csak a magyar engedélyezés gyorsaságától függ - jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az év első kormányinfó sajtótájékoztatóján.

Mindössze 50,38 százalékos hatékonyságúnak bizonyult Brazíliában a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinája a tesztelés 3. fázisában. A kormány változatlanul fenntartja a rendelést a kínai vakcinából? Melyik kínai vakcinát rendeltük meg, és mennyit ? - tette fel az ATV az év első ( online ) kormányinfóján a kérdést, amit Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tolmácsolt Gulyás Gergely miniszternek.

“Ebből a kínai vakcinából nem rendeltünk semmit” - jelentette ki Gulyás Gergely. A miniszter ugyanakkor óvatosaágra intett mindenkit az ilyen hírek vonatkozásában. Mint mondta, a gyógyszerészeti piacon is van verseny a termékek és az oltóanyagok között.

Gulyás Gergely az ATV kérdésére azt mondta, “Kínából a Sinopharmtól van esélyünk oltóanyagot szerezni, ahol a hatékonyság 80 százalék körüli, egyes adatok szerint 90 százalék fölötti”.

Előtte a miniszter bejelentette: a Sinopharmmal gyakorlatilag meg is állapodtak, az első adag - ami akár egymillió is lehet - szállításának időpontja csak a magyar engedélyezés gyorsaságától függ.

A vakcinabeszerzésekről Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta: az EU-s oltóanyag-szállítás lassú, 100 ezer alatt van az unión keresztül Magyarországra érkező heti mennyiség. Így körülbelül 30 hétig tartana 3 millió ember beoltása. "A kormány ennél gyorsabban akarja maga mögött hagyni a lezárások korszakát, ehhez viszont máshonnan is kell vakcinát beszerezni" - hangsúlyozta.

A Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó cég. Azt évvégén, az utolsó napokban közölte az oltóanyag fejlesztője, a cég leányvállalataként működő China National Biotec Group (CNBG), hogy a klinikai tesztek eredményeinek időközi elemzése alapján a vakcina 79,34 százalékos védelmet nyújt a koronavírus-fertőzéssel szemben. Ez az első olyan kínai fejlesztésű oltóanyag, amelynek hatásosságáról hivatalos tájékoztatást adtak.

Ajánlom

További belföldi híreink