Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-14 18:41:00

"Egyelőre nem tudjuk, mikor lehet nyitni" - már turistacsoportok is érdeklődnek a hoteleknél

Már több, mint 11 ezren haltak bele a koronavírus okozta betegségekbe Magyarországon. Az elmúlt 24 órában újabb 118 beteg hunyt el, és 1926 új esetet regisztráltak. Az országos tiszti főorvos szerint a járvány második hullámának csúcsán már túl vagyunk, a korlátozó intézkedések azonban mindaddig érvényben maradnak, amíg nem csökken jelentősen az új fertőzöttek száma, vagy nem érjük el az átoltottság megfelelő szintjét.

Emberektől hemzsegő utcák nappal, és ürességtől kongó utak este nyolc után. Többek között ezek is azok közé a szigorú védelmi intézkedések közé tartoznak, melyek november 11-én léptek életbe, és február 1-jéig egészen biztosan érvényben lesznek.

"Ezek betartásának köszönhetően túl vagyunk a járvány második hullámának csúcsán" - Gulyás Gergely azt mondta: a járványügyi szabályokon akkor enyhít a kormány, ha jelentősen csökken az új fertőzöttek száma, vagy ha az átoltottság már olyan szintet ér el, hogy a legveszélyeztetettebbek védve lesznek.

"Ami az elsőt illeti, őt látjuk, hogy a számok egyelőre jók, de lényegesen kevesebb aktív megbetegedésre van szükség ahhoz, hogy enyhítsünk a jelenlegi szabályokon. A másik, mi mindent megteszünk, annak érdekében, hogy vakcinát szerezzünk" - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az országos tiszti főorvos szerint bizonyos járványügyi adatok valóban sokkal kedvezőbbek,mint néhány hete.

"Látjuk azt, hogy közel duplája már a gyógyultak száma az aktív betegekhez képest" - mondta Müller Cecília.

November óta újra üresek az éttermek és a szállodák. Hoteleket még mindig csak
csak üzleti céllal lehet felkeresni. A Magyar Éttermek és Szállodák Szövetségének elnöke azt mondta az üzleti turisták száma elenyésző, már mindenki az újranyitást várja.

"Folyamatos érdeklődés van leginkább vidéken, de már Budapesten is van érdeklődés április-májusra. Még turistacsoportok és egyénileg is, mind belföldi, mind külföldi turizmus tekintetében, de egyelőre nem tudjuk, mikor lehet kinyitni. Valószínűsítjük ez nem a közeljövőben fog megtörténni" - fogalmazott Flesch Tamás.

"Reményeink szerint nyáron indulunk" - ezt Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség elnöke mondta.

A miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: a nyár reális, de ez a legrosszabb forgatókönyv.

"Ha máshonnan is tudunk vakcinát szerezni, és ha betartjuk a jelenlegi szabályokat, akkor ennél korábbi nyitásra is van esély" - mondta Gulyás Gergely.

Hozzátette: a külföldi utazásokhoz valószínűleg a jövőben szükség lesz vakcinaútlevélre is, de ez uniós szabályozás kérdése. A jövő hét csütörtöki Európai Uniós online csúcstalálkozónak ez lesz az egyik fő témája.

Müller Cecília: A második hullám csúcsán már túl vagyunk

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink