Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-13 22:32:00

Rendkívüli: megszavazta a Képviselőház a Donald Trumppal szembeni vádeljárást

Megszavazta az Egyesült Államok Képviselőháza a nyolc napig még hivatalban lévő amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárást. A felelősségre vonási eljárás megindítását a szenátusnak is jóvá kell hagynia.

Január 6-án este Donald Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek a kongresszus épületéhez. Öten haltak meg az erőszakban, köztük a capitoliumi rendőrség egyik tagja. Az incidens miatt meg kellett szakítani a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményének véglegesítését. Azóta Trump kormányzatának több tagja is lemondott.

A történtek miatt a demokraták el akarják mozdítani Trumpot hivatalából. Ennek első lépése az volt, hogy a képviselőház határozatban felszólította Mike Pence alelnököt: kérelmezze Trump felmentését az alkotmány 25. kiegészítése alapján. Pence ezt elutasította, arra hivatkozva, hogy a lépés nem szolgálná az ország érdekét.

A képviselőház szerdán helyi idő szerint reggel 9 órakor kezdte a vitát az elnökkel szembeni alkotmányos felelősségre vonási eljárásról.

A CNN híradása alapján megszületett a kellő szavazat az eljárás elindításához: 217 demokrata, és legalalább 9 republikánus képviselő szavazott Trumppal szemben.

Mi a 25. kiegészítés és mi az impeachment?

A 25. kiegészítés szerint az elnök kormányzatának tagjai szavazattöbbséggel az elnököt alkalmatlannak ítélhetik hivatali feladatainak ellátására, és hatalmát átruháztathatják alelnökére.
A 25. kiegészítésben az alelnöknek az alkalmatlannak nyilvánításról írásban kell értesítenie a Kongresszus mindkét házának elnökét és a Szenátust is, azonban, ha Trump szintén ír egy levelet, amiben felülbírálja az alkalmatlanságát, visszakapja az elnöki széket. A kiegészítés ezen szekcióját még sosem alkalmazták.
Az impeachment (alkotmányos felelősségre vonási eljárás) az alkotmány szerint „árulás, megvesztegetés, vagy egyéb főbenjáró bűnök és vétségek esetén” lehet lefolytatni. Először a Képviselőháznak egyszerű többséggel kell elfogadnia a vádat, ezt követően a Szenátus folytatja le a tárgyalást, ahol a tagok kétharmados egyetértése szüksége az elnök hivatalból való eltávolításához. Az elmozdított elnök ellen innentől jogi úton folytatódhat bármilyen eljárás.
A BBC hívta fel arra a figyelmet, hogy Trump lehet az első amerikai elnök, aki ellen másodjára indítanak impeachmenet. (Az első impeachment során azzal vádolták Trumpot, hogy nyomást gyakorolhatott Zelenszkij ukrán elnökre, hogy az vizsgálatot indítson a republikánus elnök legfőbb demokrata ellenfelének, Joe Biden volt alelnöknek és fiának ukrajnai ügyleteivel kapcsolatban. Akkor felmentették a republikánus többségű szenátusban.)

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink