Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-13 19:23:00

Karácsony: Nem adjuk fel a reményt, hogy rávegyük a kormányt az egyetlen helyes álláspontra

Az iparűzési adó felére csökkentése és a járvánnyal összefüggő többletkiadások miatt teljes körű kompenzációra számít a Budapesti és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége. Holnap ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a kormány és az önkormányzatok képviselői. A tét a városok és a falvak működőképessége – mondta Karácsony Gergely. A főpolgármester exkluzív interjút adott híradónknak.

Nem veszélyeztetheti az iparűzési adó megfelezése a közszolgáltatásokat – mondta híradónknak a főpolgármester. Az önkormányzatok a bevételkieséssel arányos kompenzációra számítanak. Ezt az elvi álláspontot képviseli csütörtökön két önkormányzati szövetség a kormánnyal folytatott tárgyaláson.

Karácsony Gergely azt mondta: az ő követelésük az, hogy a kormány ne sújtsa tovább az önkormányzatokat. „Ha viszont úgy gondolja, hogy csak adócsökkentéssel lehet a vállalkozásokat levegőhöz juttatni, akkor ne az önkormányzatok bevételeit csökkentse, vagy kompenzálja azokat” – tette hozzá.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy a kormány szerinte olyan célokat támogatott az elmúlt időszakban, amelyek véleménye szerint finoman szólva is kétségesek, de semmiképpen sem sürgetőek. Így nem okozhat gondot az önkormányzatok kompenzálása. Karácsony Gergely azt szeretné, ha kiderülne, hogy van-e az elvonások mögött politikai szándék, vagy pedig a kormány tényleg a vállalkozásokat akarja segíteni. „A két dolog nem ugyanaz” – szögezte le Karácsony.

A két szövetség azt is szeretné, ha a települések kompenzációja politikai szempontoktól mentesen történne: normatív alapon, egyedi alkuk nélkül. A tervezett ülés napirendjéről egyébként nem kapott tájékoztatást sem a Budapesti, sem a Magyar Önkormányzatok Szövetsége.

A főpolgármester szerint megkérdőjelezhető a szándék, hogy a kormány egyenlő mércével akarja mérni a magyar településeket. „De mi nem adjuk fel a reményt, hogy rávegyük a kormányt, hogy az egyedüli helyes álláspontot képviselje” – tette hozzá Karácsony Gergely.

Karácsony Gergely híradónknak hangsúlyozta: reméli, hogy a csütörtöki kormány-önkormányzatok egyeztetésen az álláspontot minden önkormányzati szövetség közös álláspontjaként tudják majd képviselni.

Teljes körű kompenzációra számítanak az önkormányzatok a kormánytól

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink