Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-13 19:10:00

Harangozó Tamás: A közösségi oldalak „az egyetlen lehetséges és jó döntést hozták meg”, amikor felfüggesztették Trump fiókjait

Az igazságügyi miniszter szerint ideológiai hadjárat folyik az Egyesült Államokban, mert több közösségi oldal is felfüggesztette Donald Trump fiókját. A Twitter, a Facebook, az Instagram és a Youtube a Capitoliumban történtek után döntött így. Az MSZP szerint a közösségi oldalak az egyetlen lehetséges jó döntést hozták meg. A Jobbik egy felülbírálati fórum létrehozását sürgeti.

Már csak a hivatalos amerikai elnöki fiók elérhető a Twitteren, Donald Trump személyes oldalát ugyanis végleg felfüggesztette a mikroblog-szolgáltató az alapelvek megsértése miatt. Nem sokkal később a Facebook és az Instagram, majd a YouTube is ezt tette.

Varga Judit ezzel kapcsolatban Facebook-oldalán azt írta: „Eljött az az idő, amikor politikai alapon megtagadhatóvá vált magánszolgáltatások nyújtása”. Az igazságügyi miniszter szerint eddig csak a vélemény- és szólásszabadságot korlátozták a globális tech cégek, de az Amerikában látható ideológiai hadjárat bizonyítja, hogy az emberek akár ki is kapcsolhatóak az online térből.

Az MSZP farkcióvezető-helyettese, Harangozó Tamás szerint ugyanakkor a cégek „az egyetlen lehetséges és jó döntést hozták meg”, amikor felfüggesztették az Egyesült Államok elnökének különböző fiókjait 

– mondta el híradónknak. Az MSZP szerint mindenkinek így kell eljárni, függetlenül attól, hogy milyen politikai vagy ideológiai oldal nézeteit valló személyről van szó, ugyanis kirekesztő, megbélyegző, sőt, erőszakra buzdító posztokat senki nem oszthat meg.

A Jobbik szerint ugyanakkor nem megengedhető, hogy ezeknek a döntéseknek nincs felülbírálati fóruma. Brenner Koloman híradónknak azt mondta: nemzetközi szinten lehetne szabályozni mindezt, és a nemzeti jogban is létre kellene hozni olyan intézményeket, amelyek a 21. századi normáknak megfelelően felügyelik ezt a fajta internet alapú kommunikációt.

Az internetjogász híradónknak azt mondta: ezek a közösségi oldalak magánszolgáltatások, aki ide belép, elfogad egy feltételrendszert. Az, hogy ezek az oldalak mit engednek meg és mit nem, saját döntésük. Ormós Zoltán szerint ennek a szélsőséges megnyilvánulását látjuk jelenleg.

Donald Trump közösségi oldalainak felfüggesztése után kilátásba helyezte egy saját közösségi oldal létrehozását. Közben a Joe Biden hatalomátévelét lebonyolító stáb egyik tagja javaslatokat tett az olyan nagy tech cégek feldarabolására, mint a Google vagy a Facebook, mivel azok szerinte gyakorlatilag monopolhelyzetben vannak.

Sorra függesztik fel Trump fiókjait a közösségi oldalak

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink