Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-13 20:02:00

A közgazdász szerint van ráció a Momentum javaslatában

100 ezer forintot adna a Momentum azoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus elleni vakcinával. Fekete-Győr András azt mondta: 7 millió ember beoltása 700 milliárd forinttal terhelné meg a költségvetést. Szerinte ennél sokkal többet költ a kormány értelmetlen beruházásokra, plakátkampányokra és propagandára, így viszont több 10 ezer ember életét menthetnék meg. A kormány szerint az ellenzék a védekezés kudarcáért drukkol, most éppen a védőoltás kapcsán igyekeznek elbizonytalanítani az embereket.

Mindenki kapjon 100 ezer forintot, aki beoltatja magát a védőoltással: így motiválná az embereket a Momentum elnöke arra, hogy mindenki oltassa be magát.

Kőbánya sétálóutcájában sokan nem hitték el, hogy egyáltalán létezik ilyen javaslat. Volt, aki híradónknak azt mondta: szerinte nincs szükség „pénzjutalomra”. „Mindenkinek érdekes, hogy be legyen oltva” – mondta. A megkérdezettek többsége Debrecenben sem a pénzhez kötné, hogy beoltatja-e magát.

A Momentum elnöke azzal számol, hogy a javaslatuk 6-700 milliárd forinttal terhelné meg a költségvetést, vagyis mintegy 7 millió ember kaphatna fejenként 100 ezer forintot, ha beoltatja magát. Fekete-Győr András szerint ennek az összegnek a sokszorosát költi el a kormány propagandára és értelmetlen beruházásokra, ezzel viszont most több tízezer ember életét menthetné meg. Az elnök úgy gondolja a 24000 milliárd forintból, amit az uniós helyreállítási alapból kifejezetten a koronavírus-válság kezelésére kapunk, fedezni lehet az oltásonként 100 ezer forintos (összesen 600-700 milliárdos) költséget. „A Budapest Belgrád vasútvonal 750 milliárdba kerül és 2 ezer év múlva fog megtérülni” – tette hozzá.

A híradónk által megkérdezett közgazdász szerint a javaslat ugyan teljesen ellentmond az Orbán-kormány gazdasági filozófiájának, de van benne ráció, hiszen ilyenkor nem csak a kiadást kell nézni.

Pogátsa Zoltán úgy véli, azon túl, hogy egy egyszeri kiadásról van szó, megpörgeti a gazdaságot és csökkenti a recessziót. Ezzel pedig javítja a gazdaság helyzetét, ami adóbevételeket is jelent 

– magyarázta a közgazdász.

Híradónk megkeresésére a kormány azt írta: A Momentum és a baloldal valójában a védekezés kudarcáért drukkol a járvány kezdete óta, most éppen a védőoltás kapcsán igyekeznek zavart kelteni és elbizonytalanítani az embereket.

100 ezer forintot adna a Momentum annak, aki beoltatja magát

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink