Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-13 13:24:00

A Deutsch elleni eljárás után már a Fidesz kizárását készítik elő Weberék?

Weberék már a Fidesz-delegáció kizárását készítik elő a brüsszeli néppárti frakcióból. Azt viszont, hogy az Európai Néppártban, a pártcsaládban mi lesz a Fidesz sorsa, befolyásolja a szombati a CDU elnök-választás, és az, hogy ki lesz a kancellár Merkel távozása után.

A Néppárt számára a Fidesz, mint a pártcsalád legsikeresebb tagja a jövőt jelenthetné, de a jövőről le is lehet mondani. Úgyhogy, nagy összegben ne fogadjon - ezt válaszolta Gulyás Gergely a szilveszteri nagyinterjúnkban a kérdésünkre, milyen téteket tenne rá, hogy a Fidesz 2021 szilveszterén is a Néppárthoz tartozik-e még. A  Miniszterelnökséget vezető miniszter Manfred Weber frakcióvezetőről azt mondta, "még nem tette túl magát azon a csalódásom, hogyha nem árul el minket a Sargentini-jelentés szavazásakor, akkor ma nagy valószínűséggel ő az Európai Bizottság elnöke. Sajátos, hogy nem mi érzünk haragot iránta, hanem fordítva".

Most viszont a legfrissebb hírek szerint a Fidesz-frakció kizárásának jogi lehetőségét keresi az Európai Néppárt. Ennek érdekében egy munkacsoportot hoztak létre - idézi a Politico-t az Eurologus azzal, hogy a brüsszeli portál közzé is tette az erre vonatkozó határozatot. Eszerint

egy olyan javaslatot készítenek elő, hogy az Európai Néppárt brüsszeli európai parlamenti frakciójából ne csak egy személyt, hanem egy egész delegációt/képviselőcsoportot is ki lehessen zárni.

A néppárti frakció keddi ülésén megválasztották az öt tagot, közöttük Othmar Karast, aki legutóbbi Deutsch Tamás kizárását kezdeményezte. De a többi tagról (Esther de Lange, Paulo Rangel, Jan Olbrycht, Esteban Gonzalez Pons) is elmondható, hogy a Fidesz kemény kritikusainak számítanak - írja az Eurologus.

A kizárási lehetőségek szélesítése nem újdonság, ez a javaslat már felvetődött akkor is, amikor december közepén a képviselőcsoport megvonta a Fidesz delegációvezetőjétől, Deutsch Tamástól valamennyi olyan jogosultságát, amely a frakciótagsághoz köthető. Deutsch Tanás ugyanis több interjúban - az ATV Csattban is - azt mondta, hogy Manfred Weber frakcióvezető nyilatkozatai a náci Gestapo és a kommunista ÁVO módszereire emlékeztetik.

Az akkori néppárti frakcióülésen Weber már ismertette az elképzelést arról is, hogy akár teljes delegációt is ki lehetne zárni a jövőven az EPP-frakcióból, de akkor nem szavaztak róla.

A történtek fényében megkérdeztük Szijjártó Péter külügyminisztert is a Fidesz lehetséges kizárásáról a néppárti pártcsaládból, aki az ATV kérdésére úgy reagált: "Minket a Néppártból kizárni nem lehet, ilyen egészen biztosan nem fog történni" - különösen annak fényében, hogy Orbán Viktor miniszterelnök még tavaly azt mondta, a Fideszt Helmut Kohl kancellár hívta az EPP-be, és ha ki akarnák zárni, akkor előtte kilépnének.

"Szeretném még egyszer elmondani, hogy a Néppárt a legeredményesebb tagpártja vagyunk. Ha a néppárti barátaink hasonló eredményességgel szerepeltek volna a saját választásainkon, mint ahogy mi szerepeltünk, akkor az európai Néppártnak nem kéne a szocialistákkal, meg a zöldekkel koalíciót kötni, nem kéne elvtelen kompromisszumokat kötni. Akkor utána nem lenne ilyen vita az Európai Néppárt jövőjéről, amely ide vezetett, hogy ezek a kérdések sajnos napirendre kerülnek" - mondta Szijjártó Péter Deutsch Tamás jogfosztása után.

A mostani elképzelések között az is szerepel, hogy a kizáráshoz a kétharmados többség helyett legyen elegendő az egyszerű többség - de a szóban forgó javaslat a frakcióról szól, nem a pártcsaládról.

A képviselőcsoport február végéig szeretne dönteni az eljárási szabályzat módosításáról.

Az Eurologus úgy tudja, most már nem ragaszkodnak ahhoz, hogy előbb az Európai Néppárt döntsön a felfüggesztett Fidesz sorsáról, erre ugyanis legkorábban ősszel kerülhet sor.

Ami magát az Európai Néppártot illeti: a hétvégi CDU elnökválasztás nyilván befolyásolja a Fidesz sorsát is. A Bild.de-n interjú jelent meg Friedrich Merz (CDU) német kereszténydemokrata politikussal az egyik esélyessel egy interjú, amiben ő azt mondta az Orbán Viktor pártjának maradása vagy kizárása kérdéstől: „helyesnek tartja a felfüggesztést, azonban ha nem változik valami alapjaiban és a Fidesz nem mutatja egyértelmű jelét egy közeledésnek a többi konzervatív párt irányába, akkor a párt nem tud visszatérni egy normális tagsághoz". Merz szeretné, hogy a Fidesz maradjon az EPP tagja, de "ezt az utat Orbánnak kell végigjárnia" - fogalmazott.
A CDU szombaton választ elnököt, Merz mellett Armin Laschet észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke és Norbert Röttgen száll ringbe. A győztes lehet a távozó Angela Merkel utódja is a kancellári székben.

Ajánlom

További belföldi híreink