Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-12 17:18:00

Palkovics: Az orvosképző egyetemek dönthetnek lehetséges modellváltásukról

Az új fenntartói rendszer csak akkor lép életbe, ha az orvos- és egészségtudományi egyetemek ezt kifejezetten kérik - hangsúlyozta ma Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki ma a négy orvos- és egészségtudományi egyetem vezetőivel egyeztetett a modellváltás lehetőségéről.

Az ITM a közleményében azt írta: Palkovics Lászlót a rektorok biztosították arról, hogy néhány héten belül tájékoztatják a szaktárcát a szenátusi döntésekről.

Az orvos- és egészségtudományi felsőoktatási intézmények az egészségügy szakmai utánpótlásán túl a fekvőbeteg szakellátás negyedéért felelnek, és kiveszik a részüket a nemzetközi szinten kiemelkedő hazai szakirányú kutatásból is. A magyar egyetemek nemzetközi versenyképességének, oktatási színvonalának növelésével, minőségi képzési infrastruktúrájának felépítésével Magyarország regionális tudásközponttá válhat.

Az eddig nyolc intézményben bevezetett, valamint az Országgyűlés döntése alapján további két intézményben bevezetendő struktúraváltás előnye, hogy a rugalmasabb működési kereteknek köszönhetően a magyar fiatalok korszerű képzésben részesülhetnek, a munkaerőpiacon is értékesebb tudást sajátíthatnak el.

A kormány célja, hogy a jelenleginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezettel növelje a hazai felsőoktatás versenyképességét. A felsőoktatásért felelős miniszter ennek érdekében munkamegbeszélésen ismertette egy esetleges közfeladatot ellátó közérdekű alapítványi átadás lehetséges forgatókönyveit a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem vezetőivel.

A kormány a gazdaságfejlesztés és az innováció központi szereplőiként kezeli az egyetemeket. Az ágazatot irányító minisztérium az idén kezdődő uniós pénzügyi ciklushoz igazodva egyezteti a felsőoktatási intézményekkel stratégiai és fejlesztési terveiket, intézményi kezdeményezés esetén kitérve a modellváltás lehetőségére is - írják az ITM közleményében.

A Népszava a múlt héten írt arról, hogy a Semmelweis Egyetem "sem ússza meg a magánosítást". Információik szerint erről tájékoztatta Merkely Béla rektor csütörtökön a rektori értekezletet és a szakszervezeteket. Az intézmény 2022. januárjától már alapítványi formában működhet. A váltás konkrét tervei nyárig elkészülnek - írta a lap. ​

Ajánlom

További belföldi híreink