Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-12 16:11:00

MOK-titkár: Kötelezővé tehető itthon a koronavírus elleni oltás

Nagy Marcell a Szabad Európának azt mondta: kulcsfontosságú lenne a jó kommunikáció, mert az oltás össztársadalmi érdek.

Minden lehetőség megvan arra, hogy kötelezővé tegyék itthon a koronavírus elleni oltást – ezt mondta a Szabad Európának Nagy Marcell, a Magyar Orvosi Kamara titkára.

Nagy szerint abban sincs semmi rendkívüli, ha egy munkáltató így dönt. 

Most is vannak munkakörhöz kötött védőoltások, de olyan országokra is van példa, ahová csak bizonyos oltások beadása után lehet beutazni – mutatott rá. Nagy Marcell szerint amennyiben a munkahelyi kockázatértékelés alapján az egészséget nem veszélyeztető munkavégzéshez elengedhetetlen a dolgozók immunizálása, a munkáltató, a hatályos szabályok alapján elrendelheti azt. Ebbe az irányba mutat például a Semmelweis Egyetem döntése is, ahol az alkalmazottak vagy beoltatják, vagy kétnaponta teszteltetik magukat – mondta.

Ugyanakkor leszögezte: az, hogy az oltást országosan mindenki számára kötelezővé tegyék, nem pusztán egészségügyi kérdés, hanem gazdasági, politikai, jogi szakkérdés is. A társadalom minden szegletére hat, éppen úgy, ahogyan maga a járványügyi védekezés általánosságban – mutatott rá.

Az oltás kötelezővé tételének elrendlése az országos tisztifőorvos hatáskörébe tartozik Magyarországon.

Miért olyan nagy a bizalmatlanság az oltással szemben?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink