Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-13 05:23:00

Hőszigetelt, mobil „igluk” várják a hajléktalanokat a nagykanizsai hajléktalanszállón

Hőszigetelt, eszkimókunyhóhoz hasonló iglukat vásároltak és helyeztek üzembe a Vöröskereszt nagykanizsai hajléktalanszállóján. Itt azok tölthetik az éjszakát, akiket semmilyen módon nem tudnak rábeszélni arra, hogy bemenjenek az épületbe.

A hét végén érkeztek meg Csehországból a nagykanizsai jalétalaszálló udvarára azok az igluhoz hasonló szigetelt kunyhók, ahova azok is bemehetnek, akik nem kívánnak az épületben aludni.

Az ötletet a hajléktalanszálló egyik munkatársa adta. Az interneten keresett megoldást azoknak a problémájára, akik semmiképpen sem akarnak a szálló szabályainak megfelelni, inkább a szabadban alszanak. Olyan eszközt kerestek, ami számos gyakorlati feltételnek megfelel. Szentesi János híradónknak azt mondta: egy mobilis, könnyen tisztítható, fertőtleníthető, éghetetlen, jó hőszigetelő-képességű megoldást kerestek, ami ráadásul lapraszerelten szállítható.

Szőllösi Márta, a Magyar Vöröskereszt területi vezetője abba reménykedik, hogy akik nem hajlandóak az épületben megszállni, „annyi belátással talán lesznek maguk iránt, hogy a fagyhalált elkerülendő, ezeknek az igluknak a melegét hajlandóak lesznek segítségül hívni” – fogalmazott híradónknak.

Akik ezekben az kunyhókban töltik az éjszakát, használhatják a szálló szociális helyiségeit is: tisztálkodhatnak, ruhát cserélhetnek és akár tartalék ruhát is kaphatnak. Nagykanizsán telente 6-8 olyan emberről tudnak, akik a szabad ég alatt éjszakáznak. Ebben a szezonban december végéig 54 ember fagyott halálra Magyarországon, az első áldozat nagykanizsai volt.

Hőszigetelt kunyhók a hajléktalanoknak

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink