Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-12 20:31:00

Az önkormányzatok bevonásához kötnék az uniós helyreállítási pénzek folyósítását az EP szakbizottságai

A Momentum szerint az unió növeli a helyhatóságok súlyát, az önkormányzati szövetség vezetője azonban óvatosabban fogalmazott. Budapest brüsszeli irodájának vezetője azt mondta híradónknak: nincsenek jó emlékeik a kormánnyal való egyeztetésekről. A Miniszterelnökség válaszában úgy fogalmazott: eddig közel 600 partnert vontak be az uniós források körüli párbeszédbe.

Sokáig kérdéses volt, végül a magyar kormány elállt az uniós költségvetés és a helyreállítási alap vétójától.

A Népszava most arról ír, hogy a helyreállítási pénzek folyósítását – egyebek mellett – az önkormányzatok bevonásához kötné az Európai Parlament két szakbizottsága. Magyarországnak ez több mint 7 milliárd eurót, átszámolva 2500 milliárd forintot jelent 2026-ig. A Momentum már korábban is kiállt azért, hogy az önkormányzatok is kapjanak nagyobb szerepet a döntéshozatalban.

Cseh Katalin szerint ez a jelentés egy nagyon jó visszaigazolás. „Látszik, hogy az európai döntéshozatal afelé halad, hogy az önkormányzatoknak több hatalmat adjanak, és hogy a kormányok ne tudjanak autoriter módon átnyúlni a fejük fölött és kizárni őket a döntéshozatalból” 

– vélekedett híradónknak a Momentum EP-képviselője.

A rendeletet még az Európai Parlamentnek is szentesítenie kell. Közben a tagállamoknak a források tiszta felhasználásáért is garanciákat kell vállalniuk. Budapest örül, ugyanakkor a kormánnyal történt korábbi egyeztetésekről nincsenek jó emlékeik. Jávor Benedek szerint nagyon rosszak az előjelek. „A kormány az előzetes terveket úgy juttatta el az Európai Bizottsághoz még novemberben, hogy semmiféle egyeztetés nem történt az önkormányzatokkal” – nehezményezte híradónknak nyilatkozva Budapest brüsszeli kirendeltségének vezetője.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke is azt mondja, szerinte még messze vannak attól, hogy beleszólhassanak az uniós források elköltésébe. Gémesi György híradónknak azt mondta: sokkal jobb lenne, ha az önkormányzati szövetségeknek meg tudnának állapodni a kormánnyal a források felhasználásában úgy, hogy az találkozzon a brüsszeli javaslattal, tehát az önkormányzatoknak legyen beleszólásuk.

Híradónk megkeresésére a szaktárca azt írta, hogy az uniós források kapcsán széles párbeszédre épít. Egy bárki számára elérhető véleményezési felületen várják a hozzászólásokat. Mint írták: a kormány emellett eddig száznál több alkalommal tartott online konzultációkat, valamint közel 600 társadalmi partnert is felkértek az előkészítés és véleményezés folyamatában.

Az önkormányzatok bevonásához kötnék az uniós helyreállítási pénzek folyósítását az Európai Parlament szakbizottságai

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink