Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-12 06:52:00

Történész: A véleményvezérek a pénzért hergelik az embereket

„Nincsen két magyar nemzet, nincsen régi és új, se bal vagy jobb. Egy Magyarország és egy magyar nemzet van, amelyből nem kéne senkit se kizárni” – mondta emlékezetpolitikai és kulturális harcok kapcsán Csunderlik Péter történész, a Spirit FM, „Viccen kívül” című műsorában.

Csunderlik Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy igaz, hogy egy adott korszakban mindig erős törésvonalak jellemezték a közéletet, Kossuth, Széchenyi és Petőfi között óriási ellentétek voltak, de mégis egységben kell tekinteni a magyar nemzetet, és a történelmünket. Szerinte a szobrok, névtáblák a rendszer változásait követő cseréivel újra és újra játsszuk ezt, az értelmetlen kulturális polgárháborút. A Kádár rendszerben Tisza István szobrát vitték el a Kossuth térről és Károlyi Mihály szobrát rakták a helyére, nemrég pedig fordítva történt.

Szerint a megbékélés egyik feltétele, hogy a különböző politikai és kulturális közösségek kiegyezzenek egymással és megbecsüljék egymást. Ennek egyik feltétele, hogy a különböző újságírók és véleményvezérek, akik ebből a polgárháborúból élnek, hagyják abba a hergelő típusú cikkek írását. Igaz, hogy John Lukács világhírű magyar történész nem alaptalanul mondja azt, hogy nem a szeretet, hanem a gyűlölet egyesít, mivel az sokkal kollektívebb. Sőt, nem véletlenül írt arról George Orwel az 1984-ben, hogy a Nagy Testvér rendszerének egybe tartásához kell a két perc gyűlölet az ellenségről, Goldsteinről. „Mégis az értelmiség felelőssége, hogy ez egy olyan probléma, amely ellen küzdeni kell” – tette hozzá történész.

Szeretünk a múltbeli politikai szereplőkre úgy tekinteni mintha márványból faragták volna őket, pedig ugyanolyan emberi és politikai gyengeségektől is szenvedtek. A reformkor nagyjait: Kossuth Lajost, Széchényi Istvánt, a korukban nagyon komoly ellentétek választották el őket, ma mégis egységben gondolunk rájuk. Ez abból adódik, hogy egy régi, érzelmileg kevésbé átitatott korból származnak, és habár korrupciós ügyek a magyar történelemben is voltak, de jelentősen különböztek a maiaktól. A műsorban el is hangzott, hogy ennek egyik jelképe az Andrássy út, amelyet kapcsán Andrássy Gyula gróf panamázott, azaz részt vett a nyomvonal kijelölésében, de az út építése előtt felvásárolta a telkeket, majd az állam nagyvonalúan kárpótolta őt. Csunderlik ennek kapcsán elmondta: nem mindegy a korrupció mértéke, hogy építenek egy sugárutat, és mellékesen leveszik belőle a sápot vagy eleve pénzt akarnak, és ehhez találnak valamit. Tehát a fő termék az az út és mellékes a korrupció vagy, a fő termék a korrupció és e mellett mellékesen épül egy sugárút. Az már más liga, ha a mennyiség átcsap minőségbe.

Csunderlik Péter szerint a legfontosabb tényezők, ami alapján meglehet ítélni egy rendszert azok, a társadalmi mobilitás, a társadalmon belüli mozgás. Lehetőleg ne szakadjon szét túlságosan a társadalom, legyen egy masszív középosztály.

A teljes beszélgetést itt lehet meghallgatni.

atv.hu / Kiemelt fotó forrása: Clio Intézet - Facebook

Ajánlom

További belföldi híreink