Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-11 16:35:00

Kárpátaljai pályázatok: saját hatáskörben döntött a KMKSZ jótékonysági alapítványa

Saját hatáskörben döntött a KMKSZ jótékonysági alapítványa a magyar kormány által milliárdokkal támogatott szociális programra benyújtott kárpátaljai pályázatokról, a magyar kormánynak nem volt szerepe az elbírálásoknál.

A Népszava a múlt héten írt arról, hogy "botrányok" vannak a kárpátaljai szociális program körül, mert több mint 100 magyar iskolában oktató tanár, egészségügyben, közművelődésben dolgozó kárpátaljai magyar pályázatát is elutasította a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Jótékonysági Alapítványa azzal: „A magyar nemzetpolitika céljaival nem összeegyeztethető tevékenységet folytat".

A tavalyi támogatásokat december 30-án folyósították, január első napjaiban a közösségi médiában már az elutasított pályázók kezdték nyilvánosságra hozni, milyen indokkal vonták meg tőlük azt a támogatást, amelyre kiírás szerint jogosultak lennének - írta a Népszava, hozzátéve: sem a budapesti kormány, sem a program kárpátaljai lebonyolítója, az Orbán-kormány ukrajnai kizárólagos partnere, a KMKSZ alapítványa a pályázat kiírásában nem tünteti fel, hogy bármiféle politikai hovátartozás vagy szimpátia kritérium lenne. A Facebookon ugyanakkor egyre többen, orvosok, tanárok hozták nyilvánosságra a KMKSZ Jótékonysági Alapítványának indoklását.

A lap a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes sajtóosztályától sem kapott választ arra, hogy valamilyen új kritériumot vezettek be a kárpátaljai támogatáspolitikában. Azt is felvetették, hogy a KMKSZ esetleg budapesti utasításra vagy "önhatalmú bosszú" miatt utasította el azok pályázatát, akik az őszi helyhatósági választásokon nem a KMKSZ-el, hanem valamely ukrán párttal működtek együtt.

A cikk kapcsán kormányzati források az atv.hu-nak azt mondták, hogy a pályázati pénzek elbírálására a magyar kormánynak nincs ráhatása, arról a KMKSZ Jótékonysági Alapítványa saját hatáskörben dönt.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a nyáron sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy már nincs olyan társadalmi réteg Kárpátalján, amelyet a magyar kormány valamilyen formában ne támogatna: anyagi segítségben részesülnek a magyar nyelven oktató tanárok, művészeti és zeneiskolák pedagógusai, egészségügyi dolgozók, a média munkatársai, a szakmai tevékenységüket magyar nyelven végző könyvtárosok, színészek és előadóművészek is.

A kormány kárpátaljai szociális programcsomagja 2015-ben 791 millió forinttal indult, de a tavaly megpályázható keretösszeg már 2,56 milliárd forintra emelkedett, és előző évben 15 ezer, nemzetpolitikai szempontból fontos tevékenységet ellátó személy részesült egyszeri támogatásban (fizetés-kiegészítésben), az idén pedig várhatóan tovább nő a támogatotti kör.

Nyáron két új pályázati kategóriát is bevezettek: a gyermekotthonokban dolgozók, illetve a sportegyesületekben, sportiskolában tevékenykedő oktatók, edzők részére. A program kiemelt figyelmet fordít az egészségügyben dolgozókra, de támogatják például a magyar nyelven szolgálatot teljesítő egyházi személyeket is.

Júliusban Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak a kárpátaljai magyarságnak nyújtott segítségért. A kárpátaljai magyar intézményrendszer fenntartása a szociális programcsomag nélkül aligha volna lehetséges, a támogatás ugyanakkor nemcsak anyagi, hanem erkölcsi értelemben is rendkívül fontos nekik. A KMKSZ elnöke akkor azt a példát említette, hogy a kárpátaljai kórházi ápolók havi bére átszámítva 50 ezer forint, ezért számukra egy 210 ezer forintos egyszeri támogatás is jelentős anyagi segítséget jelent. ​

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink