Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-11 18:40:00

Jakab Ferenc: nagyjából egy hónap alatt teljes védelmet ad az újgenerációs vakcina

Jakab Ferenc virológus professzor szerint: a tünetmentes, de fertőzött személy is megkaphatja az oltást. A kórházban fekvő súlyos tüneteket produkáló betegek oltásáról pedig a kezelőorvosnak kell döntenie. A szakember szerint arra kevés az esély, hogy valaki az oltás után elkapott fertőzést tovább tudja adni egy még be nem oltott személynek. Szerinte az óvintézkedéseket mindaddig fenn kell tartani, amíg nem végzik el a megfelelő számú oltást, és nem alakul ki a nyájimmunitás.

„Én is beadattam az oltást természetesen, az elsők között voltam, aki jelentkezett, nem, semmi mellékhatása nem volt” - ezt mondta híradónknak Jakab Ferenc virológus professzor. Szerinte a tünetmentes, de épp fertőzött személy is megkaphatja az oltást. A kórházban fekvő súlyos tünetes betegek oltásáról pedig a kezelőorvos dönthet majd.

„Semmiféle mellékhatás egy problémát nem okoz, akkor, hogy ha valaki egy akut fázisban kapja meg a vakcinát. Az egy más kérdés, hogy maga vakcina és a vakcinálás mennyire lesz ebben az esetben hatékony. Mindenféleképpen meg kell vizsgálni azt, hogy a betegség melyik stádiumában kapta meg a beteg, még akkor is, hogy ha nincsenek tünetei, és nyilván ennek megfelelően kezd majd az immunrendszer védekezni és kialakulni” - magyarázta.

Az újgenerációs vakcinától nem kell tartani, állítja a szakember, nagyjából egy hónap alatt teljes védettséget ad.


„RNS alapú vakcina, ez az RNS 72 óra után lebomlik a szervezetben, elvégzi a feladatát és elbomlik, az első oltás után 12 nappal kezd az immunrendszer élesedni, elkezd védekezni a vírus ellen, ezért kell a második, 21 napos dózis, hogy ez még jobban serkentse és még jobb, erősebb legyen az immunválaszunk” - mondta Jakab.


Egyben biztosak a virológusok: a Covid ellen hatásos az oltás. Azt viszont még vizsgálják, pontosan milyen formában váltja ki a védekező hatást a vakcina.

„Azt pedig, hogy elkaphatjuk-e a vírust, vagy csak betegek leszünk, ezt még nem tudjuk, egyértelmű tanulmányok nincsenek még arra, hogy aki oltott személy, az nem kaphatja el soha többé a vírust, Vagy csak elkapja, de enyhe, észrevétlen, gyakorlatilag tünetmentesen zajlik le nála. Ezt még nem tudjuk, de reményeim szerint a vírusfertőzés ellen és a betegség kialakulása ellen is megvéd" - vélekedett a szakember.

A kérdésünkre, hogy a beoltott személy az oltás után elkapott vírust tovább tudja-e adni egy másik nem oltott személynek, Jakab Ferenc úgy válaszolt: erre kicsi az esély.

Jakab Ferenc: Tünetmentes fertőzött is kaphat oltást

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink