Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-11 10:18:00

ITM: tíz épületet 5800 kollégiumi férőhellyel adnak vissza az egyetemeknek

A kormány egy év végi döntésével hét felsőoktatási intézmény 10 kollégiumi épületét váltotta ki a a PPP-konstrukciókból, mintegy 27 milliárdért, ezzel összesen 5854 kollégiumi férőhelyet biztosítanak a hallgatók számára - tudatja az ITM.

„A felsőoktatás szabadságához nélkülözhetetlen, hogy az intézmények minél önállóbban tudjanak gazdálkodni. Ehhez vagyonra, tulajdonra van szükségük – és a kormány támogatja is őket ezek megszerzésében” – jelentette ki Schanda Tamás az Innovációs és Technológiai Minisztérium ( ITM ) miniszterhelyettese. Ezt azzal összefüggésben mondta, hogy a kormány 2020 végén hozott döntésének köszönhetően tíz oktatási épület, kollégium került a magyar állam vagy alapítványi fenntartású felsőoktatási intézmény tulajdonába, az egyetemek vagyonkezelésébe. Az összesen 150 ezer négyzetméter alapterületű létesítmények együttesen 5854 kollégiumi férőhelyet biztosítanak a hallgatók számára - tudatja az ITM.

„A baloldali kormányok előszeretettel alkalmazták a PPP konstrukciót, amely csak a résztvevő cégek számára volt kedvező. Mi leszámoltunk ezzel a kétes gyakorlattal, és azon dolgozunk, hogy az akkor okozott károkat helyreállítsuk” – mondta Schanda Tamás a mintegy 27 milliárd forint értékű tranzakcióval kapcsolatban. Az intézmények a szerződések lezárásával jelentős megtakarításhoz jutnak, és mentesülnek az általuk viselt árfolyam- és kamatkockázatok következményei alól.

A döntésben érintett intézmények: a Budapesti Corvinus Egyetem és Szent István Egyetem (Földes és Somogyi Kollégium), a Debreceni Egyetem (Campus Hotel, Kossuth Lajos I.-II.-III. Kollégiumok), a Dunaújvárosi Egyetem (Kerpely Kollégium), az egri Eszterházy Károly Egyetem (Leányka úti Kollégium), a Miskolci Egyetem (UNI Hotel), a veszprémi Pannon Egyetem (Hotel Magister, Központi Kollégium), a Semmelweis Egyetem (Elméleti Oktatási Központ) és a Szent István Egyetem (Diákhotel D-E-F épület).

A tárca közleményében azt írta: 2004-ben a baloldali kormány a Magyar Universitas Program keretében indított el több mint 50 felsőoktatási projektet a köz- és magánszféra együttműködésében, 20 éves futamidővel. Az ún. Public Private Partnership (PPP) konstrukcióban oktatás-kutatási infrastruktúrafejlesztések, új diákotthonok építése, kollégiumok rekonstrukciója kezdődött meg 18 felsőoktatási intézmény bevonásával. Az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal felülvizsgálatai megállapították, hogy a finanszírozási és üzemeltetési kockázat nagy része az állami szereplőre, az intézményekre hárult. A 2004-2010 között megkötött projektek rendkívül előnytelenek és gazdaságtalanok, tartósan eladósították az egyetemeket. Tavaly megtörtént a felsőoktatási intézményrendszerben még hatályban lévő PPP-szerződések teljes körű jogi, pénzügyi szakértői felülvizsgálata, elemzése. Ennek nyomán születtek meg a döntések.

Az ATV Híradó vasárnap tudósított arról a hozzá elmutott információk alapján, hogy eladják a Színház-és Filmművészeti Egyetem jelenlegi épületeit. Az Ódry Színpad megszűnik, és helyette az Uránia Filmszínház lesz az egyetem játszóhelye, a kollégisták pedig már nem a Vas utcába fognak visszamenni.

Ajánlom

További belföldi híreink