Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-11 16:08:00

Egy zaklatási ügy miatt mentették fel a Debreceni Egyetem kitüntetett dékánját

Tavaly áprilisban váratlanul visszavonták Bálint Péter dékán vezetői megbízását a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának (GYGYK) éléről. A döntést akkor nem indokolták, de a 24.hu szerint egy zaklatási ügy állhat a háttérben.

A portál több forrásból úgy értesült: a menesztett dekán ügyében 2019-ben egy etikai vizsgálat is folyt a Debreceni Egyetemen. Ezt az intézmény etikai bizottságának egyik tagja megerősítette a 24.hu-nak. Elmondása szerint Bálint ellen zaklatási vád miatt indítottak etikai eljárást, és a procedúra a dékánt elmarasztaló megállapítással zárult.

Egy női oktató jelentette fel a dékánt, mert "megengedhetetlenül közeledett hozzá. Bálint az eljárásban ezt nem ismerte el, azt mondta, a stílusa inkább barátkozós és közvetlen jellegű, semmint bántó" – mondta a portál forrása. Fézer Tamás, a bizottság vezetője nem akart nyilatkozni az ügyben.

A GYKGYK két oktatója megerősítette: tudnak a zaklatási vádról. Egyikük szerint az ügy "nagyon-nagyon felkavaró és nehéz”, de további részleteket nem mondott, míg másikuk annyit árult el, hogy a karon „tudunk az ügyről, de részleteket nem ismerünk."

A 2012-ben József Attila-díjjal kitüntetett, 2019-ben pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével jutalmazott Bálint Péter mesekutató-író, számos könyv szerkesztője és szerzője, 2000 óta tanított a hajdúböszörményi Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karon. A kar Irodalmi, Kommunikációs, Kulturális Antropológiai Tanszékének is a vezetője volt, ott a neve már nem szerepel, igaz, oktatói honlapját még megtaláltuk, de könnyen lehet, hogy ez korábbi változat, mert egyetemi email címe már hibaüzenettel válaszol.

A Debreceni Egyetem azt közölte, hogy "kizárólag célhoz kötötten kezelheti a munkavállalóinak, a jelenlegi vagy volt hallgatóinak a személyes adatait. Az érintettek hozzájárulásának hiányában a tárgyi üggyel kapcsolatosan" így felvilágosítás nem adható. Általánosságban hozzátették, hogy az "intézményünk Etikai Kódexe szerint az etikai bejelentéseket azonnali hatállyal kivizsgáljuk, a megállapított vétségek esetén pedig az intézmény Etikai Bizottságának megállapításai szerint az egyetem vezetése megteszi a szükséges jogi és munkaügyi lépéseket. A Debreceni Egyetem vezetése elkötelezetten és következetesen kiáll az emberi méltóság és az egyetemes emberi értékek tiszteletben tartása mellett, hallgatóit, munkavállalóit igyekszik megvédeni az etikai vétségekben megnyilvánuló sérelmekkel szemben, valamint a kifogásolható magatartás következményeket von maga után."

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink